Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Reilaajan terveys - Pallontallaajat.net

Reilaajan terveys

Reilillä pätevät samat terveysseikat kuin muutenkin reissatessa: maalaisjärki ja hyvä käsihygienia riittävät pitkälle. Terveyteen on kuitenkin syytä kiinnittää erityistä huomiota, sillä reissussa, erityisesti reilillä, on ikävä sairastaa.

reilaajan terveys1

Erityisesti reilin aikaisten junamatkojen ja hostelliöiden vuoksi on kuitenkin syytä osoittaa erityistä huolellisuutta hygieniaan, jotta turistiripuli ei lyöttäydy reissukaveriksi. Lisäksi kuumissa kohteissa kannattaa varoa jatkuvan auringonpaisteen aiheuttamaa auringonpistosta ja helteestä seuraavaa nestehukkaa.

Ripulin vältteleminen

Lähes jokainen reissaaja on joskus kokenut turistiripulin ja tietää, ettei ole kovin mukava istua pitkiä matkoja junan vessassa. Sen vuoksi kannattaakin katsoa, mitä syö. Katukojuja ei kannata vältellä sen enempää mitä kliinisiä ravintoloita, sillä hygienian taso voi yllättää molemmin puolin. Yleisenä ohjeena voi pitää sitä, että pitkä jono kertoo tuoreista raaka-aineista.

Etelän helteet

Etelän helteet saattavat olla aivan yhtä vaarallisia kuin Suomen talvipakkaset, erityisesti niihin tottumattomalle. Varustaudu kuumia kelejä varten oikein aurinkorasvalla ja kevyillä peittävillä vaatteilla. Paras tapa selviytyä helteistä on mukautua paikalliseen päivärytmiin ja heräillä ajoissa, sillä aamulla lämpötila voi olla vielä siedettävissä rajoissa. Siestan viettämiseen oivia paikkoja ovat esimerkiksi puistot, joiden varjossa saa mukavasti otettua pienet nokkaunet. Mukaan kannattaa varata päähine päivän kuumimpia tunteja varten, jotta välttyy auringonpistokselta. Myös aurinkolasit ovat välttämättömät.

Halpisjunissa ei yleensä ole ilmastointia, ja huonolla tuurilla kalliiden junien ilmastointi on rikki eikä ikkunoita voi avata. Silloin viuhka on hyvä apu, ja paremman puutteessa vaikkapa kartta. Jos reili sijoittuu helleaikaan, kannattaa reili suunnitella niin, että välillä pääsee myös rannalle. Pelkät hikiset kaupungit käyvät helposti ylivoimaisiksi. Kaupungeissa hyviä viilennyspaikkoja tarjoavat ostoskeskukset ja kaupat, missä ilmastointi pauhaa taatusti.

reilaajan terveys2

Juo vettä, älä limsaa tai olutta

Helteellä on tärkeää muistaa juoda, ja vesipulloa kannattaa kantaa aina mukana. Arabikaupoissa tarjottava makea minttutee on syystä kuumien alueiden perinnejuoma: se virkistää ja vahvistaa, eikä yleensä maksa paljoa. Sokerilimonadi aiheuttaa helposti pääkipua, joten pelkästään siihen ei kannata turvautua.

Vaatevalinnoissa kannattaa suosia luonnonkuituja, ja ohuet, luonnonkuituiset vaatteet alkavat helteessä tuntua miellyttäviltä vaihtoehdoilta, vaikka rinkka olisi muita hienoja vermeitä pullollaan. Ohut pitkähihainen paita on hirveässä paahteessa parempi keksintö kuin spagettiolkaintoppi, erityisesti rinkkaa kantaessa.

Hoida haavat heti

Kuumissa olosuhteissa kannattaa pitää huolta hygieniasta, sillä esimerkiksi ripuli tarttuu helposti. Myös pienet haavat tulehtuvat ja alkavat märkiä helpommin kuumalla kelillä. Näiden varalta kannattaakin pitää mukana yksittäispakattuja desinfioivia haavapyyhkeitä.

Helteessä on tärkeää huolehtia nesteytyksestä, sillä päänsärky iskee helposti ja kuumassa olo on tukala. Silloin kannattaakin kuulostella oloa ja ottaa rennosti, sillä jääräpäisellä rehkimisellä voi pilata matkasta paljon. Jos kaverin kanssa alkaa mennä sukset ristiin, juoma, ruoka ja siesta varjoisassa paikassa auttavat yllättävän paljon.

Alkuperäiset helle-vinkit kirjoitti nimimerkki 1963 keskustelussa Helteessä.

 

Pallontallaajien terveys ja turvallisuus -keskustelualueelle

Kuvat: Flickr/visualpanic, Flickr/greekadman

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *