Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Ansaitse lentoja lentomaileilla - Pallontallaajat.net

Ansaitse lentoja lentomaileilla

Eri lentoyhtiöiden ja allianssien kanta-asiakasohjelmiin kuulumalla voi säästää satoja euroja, sillä parhaimmillaan keskitetty lentojen ostaminen voi tuoda ilmaisia matkoja. Palkintovarauksiin pääsee käsiksi rekisteröitymällä kanta-asiakkaaksi, ostamalla lentoja ja keräämällä tietyn määrän pisteitä.

allianssit4

Lentomaili tai -piste on joko lentoyhtiön tai allianssin palkintojärjestelmän yksikkö, joita keräämällä asiakas saa hyötyjä esimerkiksi ilmaisten lentojen tai vaikkapa matkustusluokan korotusten muodossa. Maileja tai pisteitä kerätään ostamalla lentoja, ja pisteet kolahtavat asiakastilille syöttämällä asiakasnumeron tai olemalla kirjautuneena omalle tilille lentojen oston yhteydessä. Kun pisteitä tai maileja on riittävästi, voi niillä ostaa esimerkiksi lentoja.

Kerää pisteitä ilmaiseksi

Pisteiden kerääminen vaatii kanta-asiakkaaksi rekisteröitymisen, joka on ilmaista. Jotta pisteet kasaantuvat tilille, on lentojen oston yhteydessä aina muistettava ilmoittaa jäsennumero. Jos kirjautuminen tai jäsennumero unohtuu oston hetkellä, voi useimpien allianssien kohdalla lentoja merkata tilille myös jälkeenpäin. Koska kanta-asiakkaaksi rekisteröityminen on ilmaista, voi lentoyhtiöiden asiakaskortteja hankkia lompakon uumeniin useita.

Euroopan suurimmat allianssit ovat Oneworld, Star Alliance ja Skyteam. Esimerkiksi kotimainen Finnair kuuluu Oneworldiin, Scandinavian Airlines taas Star Allianceen. Myös monilla halpalentoyhtiöillä on omat kanta-asiakasohjelmansa, esimerkiksi Norwegianilla ja Airbalticilla.

Kallis lento, enemmän pisteitä

Pisteiden määrä on yleensä suoraan verrannollinen siihen, kuinka kalliit lennot ostaa. Kotimaan sisäisistä tarjouslennoista saa siis poikkeuksetta huomattavasti vähemmän pisteitä kuin mannertenvälisistä lennoista business-luokassa. Tarjouslennoista saa aina vähemmän pisteitä kuin normaalihintaisista lennoista.

Lentomailien keräämisen tuomat edut eivät ole vain ahkerien bisnesmatkaajien ulottuvilla, vaan niistä voi nauttia myös tavallinen lomareissaaja. Harvakseltaan matkustavalta tämä kuitenkin vaatii tiukkaa lentojen keskittämistä yhden allianssin alle. Liittymällä suuren allianssin kanta-asiakasohjelmaan lentoyhtiövaihtoehtoja on kuitenkin useita, joten valinnanvaraa riittää. Myös monilla halpalentoyhtiöillä on omat ohjelmansa joista saa kerättyä nopeasti pisteitä, jos tapana on ostaa useita lentoja samalta yhtiöltä.

Kun siis keskittää lento-ostonsa yhden ja saman allianssin alle, voi kuka tahansa päästä käsiksi himottuihin palkintolentoihin.

Lentomaileja ja -pisteitä voi hyödyntää paitsi ostamalla niillä lentoja, mutta myös tavaroita lentoyhtiön kaupassa tai matkustusluokan korotuksia esimerkiksi economy-luokasta business-luokkaan. Kanta-asiakaskortin haltijat hyötyvät kortistaan myös muuten, sillä oikeanlaista korttia vilauttamalla voi saada alennuksia yhtiön yhteistyökumppaneilta, esimerkiksi autonvuokrauksesta. Joillakin lentoyhtiöiden asiakaskorteilla saa myös muita etuja, kuten lounge-sisäänpääsyjä.

allianssit1

Finnair kuuluu Oneworldiin

Suurista alliansseista pienin on Oneworld, johon kuuluu paitsi suomalainen Finnair, myös 11 muuta lentoyhtiötä. Airberlin, American Airlines, British Airways ja muut allianssin alaiset yhtiöt liikennöivät yhteensä noin 750 kohteeseen ympäri maailmaa, joten pienestä valikoimasta ei pientä allianssia voi syyttää. Suomessa Finnairin alaisena toimivan Flyben lennoilta voi kerätä Finnair Plus -pisteitä.

Neljän tason kanta-asiakasohjelma

Oneworldin oma kanta-asiakasohjelma on integroitu jäsenyhtiöiden omiin kanta-asiakasohjelmiin, Finnairin tapauksessa Finnair Plus -ohjelmaan. Jäsenet saavat pisteitä kaikista Oneworld-yhtiöiden reittilennoista ja Finnairin lomalennoista. Finnair Plus -ohjelmassa on neljä tasoa: basic, silver, gold ja platinum. Korkeammalle tasolle pääsee, kun kerää tietyn määrän pisteitä tai lentää tietyn määrän Oneworld-lentoja.

Finnair Plus -kanta-asiakasohjelmaan rekisteröitymisen jälkeen asiakas saa basic-tason kortin. Alimmalla tasolla voi tehdä lähtöselvityksen tekstiviestillä, saada pisteitä Finnairin tax free -myymälöissä tekemistä ostoksista ja esimerkiksi tallentaa erikoisruokavalion Finnairin palveluun niin, ettei sitä tarvitse ilmoittaa jokaiselle lennolle erikseen. Jo basic-tasolla  Finnair Plus -korttiin voi yhdistää Diners Club -maksukortin, jolla maksamalla voi kerätä pisteitä. Diners-ominaisuus avaa myös useiden loungejen ovet basic-korttilaiselle.

Basic-tasoa korkeammat tasot tuovat lisäetuja muun muassa lounge-sisäänpääsyjen, ekstrapisteiden, lisämatkatavaroiden ja aikaisempaa nopeamman turvatarkastuksen muodossa. Finnairin kanta-asiakasohjelmassa on myös 2-17 -vuotiaille suunnattu Finnair Junior Plus.

Business-matkustajalle eniten pisteitä

Finnair Plus -pisteiden määrä perustuu varatun matkan pituuteen ja lentoluokkaan, ja kotimaan tarjouslennoista turistiluokassa saa kaikkein vähiten pisteitä. Mitä halvemmat liput ostaa, sitä vähemmän pisteitä kertyy.

Esimerkiksi Finnairilla Helsingistä Kööpenhaminaan lentävä täyden hinnan turistiluokan lipun maksava asiakas saa matkasta 750 pistettä, kun tarjouslennolla samassa koneessa matkustava asiakas vain 375. Samalla Finnairin business-luokassa matkustava rahasieppo hieroo käsiään yhteen ja kuittaa samasta lennosta kolme tuhatta pistettä.

Pisteillä palkintoja koko perheelle

Finnair Plus -pisteillä voi ostaa paitsi lentoja, myös matkustusluokan korotuksia, maksaa matkatavaroiden ylipainomaksuja tai shoppailla Finnair Plus -kaupassa. Kun lentoja ostaa pisteillä, maksaa asiakas pisteillä lennon ja rahalla matkustajamaksut, verot ja muut mahdolliset lisämaksut. Menopaluulennon saa aina huomattavasti edullisemmin kuin kaksi yksittäistä lentoa.

Yksi Finnair Plus -ohjelman parhaita puolia on se, etteivät palkintopisteet ole henkilökohtaisia vaan niitä voi käyttää varsinaisen jäsenen lisäksi myös tämän lähiomaiset ja samaan talouteen kuuluvat henkilöt.

allianssit2

SAS tekee yhteistyötä Star Alliancen kanssa

Star Alliance on suomalaisille tuttu siihen kuuluvan Scandinavian Airlinesin kautta. Suureen allianssiin kuuluu yhteensä 28 lentoyhtiötä ympäri maailmaa, muun muassa Lufthansa, Turkish Airlines, United sekä Singapore Airlines.

Jokaisen yhtiön oma ohjelma

Star Alliancella ei ole omaa katto-ohjelmaa, vaan jokaisen jäsenyhtiön oma ohjelma toimii kaikilla allianssin lennoilla. Suomalaisia lähinnä on Scandinavian Airlinesin EuroBonus-ohjelma.

EuroBonus-ohjelmassa on kolme tasoa: perus, hopea ja kulta. Jäsentaso määräytyy vuoden aikana kertyneiden pisteiden perusteella. Esimerkiksi hopeatasolle päästäkseen on kerättävä vuoden aikana 20 000 pistettä tai lennettävä 20 Star Alliancen lentoa.

Perustasolla voi kerätä pisteitä, tehdä lähtöselvityksen tekstiviestillä ja saada tiedot aikataulujen muutoksista suoraan puhelimeen. Perustason EuroBonus-kortin voi yhdistää Diners Club- tai Master Card -maksukortteihin, jolloin pisteitä saa myös kortilla maksaessa. Lisäksi Diners Club -kortilla pääsee ilmaiseksi useisiin loungeihin ympäri maailmaa. Hopea- ja kultatasoilla saa esimerkiksi lisäpisteitä lentoja ostaessa, ylimääräisen ruumalaukun, loungesisäänpääsyjä ja pääsyn turvatarkastuksen nopealle kaistalle.

Tarjouslennoista vähiten pisteitä

Myös Star Alliancen kohdalla pisteiden määrä riippuu ostetun lennon hinnasta. Tarjouslipulla pisteitä heruu vähemmän kuin business-luokan lennolla. Scandinavian Airlinesin kohdalla täydet pisteet saa, kun ostaa lipun Economy Extra -luokasta. Halvimmasta eli Economy Discouner -luokasta piletit valitessa pisteitä saa siis vähiten.

Pisteillä alennusta matkoista

Vaikka pisteitä keräisi kuinka, ei lentoja saa ilmaiseksi sillä bonuslennoista tulee maksaa verot ja palvelumaksut. Esimerkiksi Helsinki-Tukholma-Helsinki -välillä verot ja maksut ovat noin 32 euroa. Yhdensuuntainen lento Helsingin ja Tukholman välillä maksaa 12 000 pistettä, menopaluun saa 20 000 pisteellä.

Lentojen lisäksi EuroBonus-ohjelman pisteitä voi käyttää esimerkiksi hotelliöiden, autonvuokrauksen ja matkustusluokan korotuksen maksamiseen.

allianssit3

Skyteam on kolmesta kansainvälisin

Skyteam on kolmesta suuresta allianssista suomalaisille ehkä tuntemattomin, sillä Suomessa eniten liikennöivät lentoyhtiöt kuuluvat muihin alliansseihin. Skyteam on todella kansainvälinen allianssi, sillä siihen kuuluu eurooppalaisten lentoyhtiöiden lisäksi myös amerikkalaisia, aasialaisia ja afrikkalaisia lentoyhtiöitä. 15 allianssiin kuuluvan lentoyhtiön joukossa on muun muassa KLM, Air France, Aeroflot sekä China Airlines.

Tällä usean maanosan allianssilla on tarjottimellaan yhteensä vajaat tuhat kohdetta ympäri maapallon.

Norsunluusta platinaan

Skyteamin oma kanta-asiakasohjelma toimii yhdessä jäsenyhtiöiden omien ohjelmien kanssa. Skyteam Benefits -ohjelmaan kuuluakseen täytyy ensin liittyä johonkin sen jäsenyhtiön omaan kanta-asiakasohjelmaan.

Esimerkiksi hollantilaisen KLM:n ja ranskalaisen Air Francen yhteinen kanta-asiakasohjelma flying blue koostuu neljästä tasosta. Kun Oneworld ja Star Alliance palkitsevat asiakkaansa pisteillä, flying bluen asiakkaat keräävät lentomaileja.

Flying bluen alimmalla eli ivory-tasolla ei asiakas saa juuri mitään etuja, sillä ivory-kortilla voi pääasiassa vain kerätä ja käyttää pisteitä. Edut alkavat vasta hopeatasolla, kun asiakas saa korttia vilauttamalla pääsyn lähtöselvityksen pikakaistalle, lisämaileja, loungesisäänpääsyjä sekä lisälaukun ruumaan. Korkeammat korttitasot avaavat loungen ovet myös kaverille ja tuovat rutkasti lisämaileja.

Lentoja maileilla

Etuihin pääsee käsiksi liittymällä flying blue -ohjelmaan. Esimerkiksi hopeatasolle pääsee 25 000 maililla tai 15 yhdensuuntaisella allianssin sisäisellä lennolla vuodessa. Flying bluen nettisivuilla on laskin, jonka avulla voi näppärästi laskea minkä verran pisteitä kertyy kustakin lennosta.

Matkan pituuden lisäksi myös matkan hinta vaikuttaa karttuvien mailien määrään, ja täysihintaisesta economy-lennosta saa aina täydet mailimäärät. Tarjouslennosta saa vähiten maileja, kun taas business-luokan lennosta saa jopa 150 prosenttia enemmän maileja kuin perushintaisesta lennosta.

Maileja voi käyttää kaikkien SkyTeamin lentoyhtiöiden tarjoamiin palveluihin. Muiden kanta-asiakasohjelmien tavoin maileilla voi ostaa lentoja, lisämatkatavaratilaa, lentoluokan korotuksia sekä sisäänpääsyjä loungeihin.

norski

Norwegian Reward

Norwegianin Reward -ohjelma eroaa allianssien kanta-asiakasohjelmista huomattavasti, sillä kortittomassa ohjelmassa on vain yksi taso, eikä palkintojärjestelmässä pisteitä kerätä ilmaisten lounge-sisäänpääsyjen tai muunlaisen erikoiskohtelun vuoksi, vaan puhtaasti pisteiden takia.

CashPoint-pisteitä voi kerätä lentämällä, ja niitä voi käyttää esimerkiksi lentojen, matkatavaroiden tai paikkavarausten maksamiseen. Lisäksi Norwegian Reward -ohjelmaan kuuluvat saavat tarjouksia myös lentoyhtiön yhteistyökumppaneilta esimerkiksi hotelleista ja autonvuokrauksesta.

Kanta-asiakasohjelmaan kuuluva saa kunkin lennon verottomasta hinnasta kahden prosentin edestä CashPoint-pisteitä. Flex-luokassa lentäessä pisteitä kertyy kymmenen prosenttia.

Pisteet voi käyttää suoraan rahana, ja yksi piste on aina yksi norjan kruunu. Pisteiden arvo vaihtelee siis valuuttakurssien mukaan. Ohjelmaan ei voi lisätä lentoja jälkikäteen, vaan lentoja ostaessa tulee aina olla kirjautuneena omalle Reward-tilille.

BalticMiles

AirBalticin BalticMiles ohjelmassa kerätään pisteitä, ja ohjelmassa on kolme tasoa: basic, executive sekä VIP. Perustasolla ei saa muita etuja kuin mahdollisuuden kerätä pisteitä, mutta korkeammilla tasoilla saa loungesisäänpääsyjä ja lisämatkatavaroita.

Pisteitä kerätään ostamalla lentoja ja niitä voi käyttää paitsi AirBalticin omiin palveluihin, myös Scandinavian Airlinesin lentoihin. Halvin mahdollinen palkintolento on Helsingistä Riikaan, ja se maksaa 4200 pistettä. Jokaisesta maksetusta eurosta saa viisi pistettä kun ostaa economy-luokan lennon, business-luokan lentoja ostaessa kukin euro vastaa kymmentä pistettä.

Aer Lingus Gold Circle

Aer Lingusin kortittomassa kanta-asiakasohjelmassa Gold Circlessä on kolme tasoa: Gold, Prestige sekä Elite. Kanta-asiakasohjelma on hieman elitistisempi kuin muiden lentoyhtiöiden, sillä Gold Circleen pääsee vain kutsusta. Jäseneksi pääseminen vaatii hakemuksen lähettämistä ja 2 400 pisteen keräämistä vuoden aikana.

Pisteitä kerätään kuten muissa kanta-asiakasohjelmissa: ostamalla lentoja. Business-luokan lennoista saa enemmän pisteitä kuin economy-luokan lennoista. Pisteillä voi ostaa lentoja, ja yhdensuuntainen matka maksaa pisteillä ostettuna saman verran kuin edestakainen matka.

Vueling Punto Program

Vuelingin omalla Punto-ohjelmalla voi kerätä pisteitä kaikistä Vuelingin lennoista. Jokaisesta lentoihin käytetystä kahdesta eurosta saa yhden pisteen, mutta pisteitä saa myös tukemalla Vuelingin yhteistyökumppaneita esimerkiksi autoa vuokratessa tai hotellia varatessa.

500 pisteellä voi ostaa jo yhdensuuntaisen lennon, mutta hinta ei sisällä veroja tai muita maksuja. Kanta-asiakasohjelmassa on vain yksi taso, ja siihen voi liittyä kuka tahansa. Puntoon ei siis liity mitään ylimääräisiä palveluita, vaan ohjelma keskittyy pisteiden keräämiseen ja palkintolentojen lunastamiseen.

Oman kanta-asiakasohjelman valinta

Osassa kanta-asiakasohjelmista saa kerättyä pisteitä jopa yli kymmenen lentoyhtiön lennoista yhdellä kortilla, kun taas toiset ohjelmat ovat lentoyhtiökohtaisia, eikä niillä saa pisteitä kuin yhden lentoyhtiön lennoista. Suurten allianssien kanta-asiakasohjelmat eivät kuitenkaan välttämättä ole se paras vaihtoehto, jos kyseisen allianssin alaisten yhtiöiden lentoja ei tule ostettua. Silloin suppealta tuntuva yhden lentoyhtiön oma kanta-asiakasohjelma voi olla uskolliselle asiakkaalle se kaikkein sopivin vaihtoehto.

Kaikissa kanta-asiakasohjelmissa on siis omat hyvät puolensa, ja itselle sopivin kanta-asiakkuus kannattaakin valita sen perusteella, minkä lentoyhtiön palveluita käyttää eniten. Parasta kanta-asiakasohjelmissa on kuitenkin se, että ne ovat kaikki ilmaisia, yksi asiakas voi liittyä vaikka jokaiseen kanta-asiakasohjelmaan.

 

Kuvat: Oneworld, Star Alliance, Skyteam ja Norwegian

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *