Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Selätä lentopelko - Pallontallaajat.net

Selätä lentopelko

Lentopelko on melko yleistä, sillä noin 30 prosenttia ihmisistä kärsii lentopelosta. Osalla pelko vaikuttaa niin paljon, että he jättävät reissut tekemättä pelon vuoksi. Lentopelon oireita voi onneksi helpottaa kotikonstein, ja ellei muu auta, voi osallistua lentopelkoisille suunnatulle kurssille.

lentopelko1

Lentopelko on lentämiseen ja lentokoneessa matkustamiseen liittyvää pelkoa, joka on usein yhteydessä siihen, että tilanteen hallinta on muiden käsissä. Lentopelkoon liitetään usein myös ahtaan paikan kammo ja korkeiden paikkojen pelko, jolloin pitkä lento suljetussa lentokoneessa tuntuu ahdistavalta ajatukselta.

Lentopelkoinen oireilee monella tavalla

Lentopelko ei ole sairaus, vaan se on opittua. Lentopelkoa ilmenee kaikenikäisillä, mutta useimmille se iskee vasta aikuisiällä. Kuka tahansa riippumatta siitä, onko harvakseltaan reissaava lomamatkustaja vai viikoittain lentävä työmatkailija, voi kärsiä lentopelosta. Huolestuttavaa lentopelko on siinä vaiheessa, kun lomareissut tai työmatkat jäävät sen vuoksi tekemättä.

Lentopelkoon on useita syitä, mutta useimmin se liittyy ahtaan paikan kammoon tai lentokoneen putoamiseen. Jotkut pelkäävät mahdollisen terroristi-iskun, paniikkikohtauksen tai matkapahoinvoinnin vuoksi.

Toiset oireilevat lentopelkoon vahvasti, toiset taas vähemmän. Oireiden voimakkuudesta huolimatta jokaisen lentopelko on yhtä todellista, eikä sitä ole syytä vähätellä. Lentopelko saattaa helposti pilata koko lomamatkan, kun paluulento jännittää pahasti. Lentopelkoinen saattaa olla jännittynyt, hermostunut, ärtynyt tai kärsiä unettomuudesta jo useita päiviä ennen lentoa. Muita lentopelon oireita ovat kiihtynyt sydämentykytys, vatsavaivat, hikoilu, keskittymisvaikeudet ja levottomuus.

lentopelko2

Näillä vinkeillä selätät lentopelon

1. Hanki tietoa

Tutki tilastoja lentokoneiden turvallisuudesta ja unohda otsikot lentoturmista. Tilastojen valossa lentäminen on turvallisempaa kuin vaikkapa autolla ajaminen. Kun olet perehtynyt lentämisen turvallisuuteen, rauhoittaa tieto pahimman lentopelon iskiessä. Hanki tietoa myös lentokoneen toiminnasta, jotta tiedät mistä lennon aikana kuuluvat äänet ja tärinät johtuvat.

2. Juttele lentokoneen henkilökunnan kanssa ja kerro pelostasi

Kerro lentokoneen henkilökunnalle pelostasi, jolloin he tietävät varautua mahdollisiin kysymyksiisi esimerkiksi lentokoneen toiminnasta. Voit myös tarkastella henkilökunnan reaktioita: niin kauan kun he ovat rauhallisia, ei sinullakaan ole syytä huoleen. Kysy rohkeasti henkilökunnalta, jos esimerkiksi lentokoneen tärinän syy mietityttää.

3. Rentoudu, keskity muuhun

Parhaiten lentomatka sujuu, kun unohdat olevasi lentokoneessa. Ota mukaan viihdykettä: mukaansatempaava romaani lukemiseksi, hyvää musiikkia kuunneltavaksi ja lempielokuvia katsottavaksi. Niiden avulla saat muuta ajateltavaa, ja parhaassa tapauksessa koko lentopelko unohtuu.

4. Tee olosi mukavaksi

Mitä epämukavammat oltavat, sitä kovemmin lentopelko tuntuu. Valitse lennolle ylle mukavat vaatteet, jotka eivät purista. Jos oloasi helpottaa niskatyyny, ota sellainen mukaasi. Tee olosi mahdollisimman mukavaksi, jotta lentäminen olisi mahdollisimman miellyttävää. Joillakin lentoyhtiöillä voi korottaa matkustusluokkaa pienestä lisämaksusta, jolloin matkustaja saa esimerkiksi enemmän tilaa tai mahdollisuuden säätää tuoli kokonaan makuuasentoon. Erityisesti pitkillä matkoilla nämä palvelut voivat olla lentopelkoiselle suuri apu.

5. Tutustu turvaohjeisiin

Tutustu lentokoneen turvaohjeisiin ja seuraa henkilökunnan turvaohjeita tarkasti. Monien kohdalla lentopelko johtuu tilanteen hallinnan menettämisestä, ja turvaohjeisiin perehtymällä tiedät, miten vaaratilanteessa tulee toimia.

6. Valitse mieluinen istumapaikka

Jos kärsit ahtaan paikan kammon aiheuttamasta lentopelosta, valitse istumapaikka käytäväpaikalta, mieluiten varauloskäynnin kohdalta. Jos taas varauloskäynnin vieressä istuminen tuntuu ahdistavalta, valitse paikka muualta. Paras paikka on siipien kohdalla, missä lentokone tuntuu kaikkein tasaisimmalta, sillä turbulenssi ja lentokoneen heilahtelut tuntuvat eniten koneen etu- ja takaosissa.

7. Tiedosta tosiasiat

Isojen lentoyhtiöiden lentokoneilla lentäminen on monta kertaa turvallisempaa kuin esimerkiksi autoilu. Ilmailuala on myös erittäin valvottua, eikä huonokuntoisia tai rikkinäisiä koneita päästetä edes ilmaan. Lentokoneet huolletaan ja tarkistetaan jokaisen lennon jälkeen huolellisesti lentoturvallisuuden takaamiseksi.

8. Toistele mantroja

Keksi itsellesi mantroja, joiden avulla voit uskotella itsellesi kaiken olevan hyvin ja sitä kautta lieventää lentopelkoja. Toiset tykkäävät turvautua ajatukseen, että lentokoneen henkilökunta on lentänyt paljon ja ovat silti hengissä, toiset taas toistelevat itselleen, ettei mitään pahaa voi sattua omalle kohdalle. Pallontallaajien jakamia lentopelon selättämismantroja löydät keskustelupalstalta.

9. Unohda alkoholi ja rauhoittavat

Toiset suosittelevat alkoholin tai rauhoittavien käyttöä lentopelon oireiden hoitoon, mutta koska kyseessä on nimenomaan oireiden lääkintä, ei niistä ole hyötyä lentopelon selättämisessä. Alkoholin aiheuttama laskuhumala ja krapula todennäköisesti vain lisää huonovointisuutta, pelkotiloja ja jännitystä, mikä vain ennestään vahvistaa lentopelkoa. Kohtaa siis lentopelkosi selvin päin ilman rauhoittavia.

10. Osallistu lentopelkokurssille

Jos lentäminen alkaa tuntua ylitsepääsemättömän pelottavalta, hakeudu lentopelkokurssille. Niitä järjestävät muun muassa lentoyhtiöt. Kurssilla saat lisätietoa lentämisen turvallisuudesta, siellä voit kysyä ne typerimmät kysymykset ja saada neuvoja lentoalan ammattilaisilta. Kursseilla saat myös vertaistukea.

 

Keskustele lentopelosta keskustelupalstalla

Kuvat: Flickr/CLDoyle, Flickr/Cybergate9

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *