Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Esteetön matkailu - näin se onnistuu - Pallontallaajat.net

Esteetön matkailu – näin se onnistuu

Esteetön matkailu saattaa olla haastavaa, muttei mahdotonta. Pyörätuolilla pääsee ahtaimpiinkin koloihin kun käyttää mielikuvitusta ja antaa vain mennä.

essteeton

Vanhan kaupungin mukulakivet, lentokoneen portaat, korkeat kivetykset ja ahtaat hotellien ovet, kaikki nämä aiheuttavat päänvaivaa pyörätuolilla matkustavalle. Kotiin ei kuitenkaan kannata jäädä, sillä näillä vinkeillä reissu onnistuu myös pyörätuolissa.

1. Älä osta lentoja hetken mielijohteesta

Ole ennen lentojen ostamista yhteydessä suoraan lentoyhtiöön ja varmista, että heiltä löytyy valitsemaltasi lennolta tilaa myös pyörätuolille. Osta lennot mieluiten suoraan lentoyhtiöltä, sillä kolmannen osapuolen, esimerkiksi matkatoimiston kautta, ostettujen lippujen kanssa pyörätuolitilan selvittäminen on huomattavasti isotöisempää kuin suoraan lentoyhtiön kanssa asioiminen.

2. Ota kaikki irti lentokentän hyvästä palvelusta

Pyörätuolilla reissaava voi odottaa saavansa loistavaa palvelua lentokentillä. Jos pyörätuoli laitetaan ruumaan, kannetaan asiakas yleensä kantotuolissa koneeseen. Jos matkaan sisältyy koneenvaihto, kannattaa siihen varata aikaa lentokenttähenkilökunnan hidastelun varalta.

3. Varaudu pyörätuolin rikkoutumiseen

Jos pyörätuolisi laitetaan ruumaan lentomatkan ajaksi, saattaa se mennä rikki kovakouraisessa käsittelyssä. Selvitä reissukohteestasi paikka, jossa saat pyörätuolin korjattua. Matka menee helposti pilalla, jos koko reissun joutuu käyttämään sopivan korjauspaikan etsimiseen.

4. Ole yhteydessä majoituspaikkaan ennen varausta

Yövyt sitten halvassa hostellissa tai viiden tähden hotellissa, ole aina ennen varausta yhteydessä valitsemaasi majapaikkaan ja varmista, että ulko-oven edessä on ramppi, kaikki ovet ovat riittävän leveitä, hotellissa on hissi ja huoneet ovat sen verran suuria, että niissä mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Varaus kannattaa tehdä vasta kun hotellin esteettömyys on varmistettu.

5. Selvitä kohteen paikallisliikenteen pyörätuoliystävällisyys

Tutki, millainen paikallisliikennetarjonta kohteessasi on ja selvitä, mikä liikennevälineet osuvat reiteillesi ja mitä tulet mahdollisesti käyttämään. Tutki tämän jälkeen, ovatko kulkuvälineet pyörätuoliystävällisiä: onko niihin saatavilla ramppeja vai auttavatko kuskit pyörätuolin nostamisessa menopeliin, onko liikennevälineissä ylipäätään tilaa pyörätuoleille ja onko siellä matkustaminen turvallista.

6. Selvitä kohteen invataksitarjonta

Riippumatta siitä miten pyörätuoliystävällisiä kohteen julkisen liikenteen menopelit ovat, kohteen invataksitarjonta on hyvä selvittää. Jos ei muuten niin kaiken varalta, että mukana on numero mihin voi hätätapauksessa soittaa ja kilauttaa taksin. Jos matkakohteessasi ei ole tarjolla lainkaan invataksipalvelua, selvitä esimerkiksi tilatakseista, voiko niillä matkustaa pyörätuolilla.

7. Kokeile rohkeasti

Vaikka vanhat kaupungit saattavat ensi alkuun vaikuttaa vaikeakulkuisilta pyörätuolilla, älä jätä upeita nähtävyyksiä näkemättä sen vuoksi, ettei sinne ehkä pääse. Vaikka mukulakivikaduilla kulkeminen on epätasaista, saattaa suosituista vanhoista kaupungiosista löytyä madallukset, joiden avulla eteneminen helpottuu. Jätä positiivisille yllätyksille tilaa.

 

Vinkkejä varten on haasteltu pyörätuolissa reissaavaa Petri Niemelää.

Lisätietoa pyörätuolimatkailusta Suomessa: www.suomikaikille.fi 
Keskustelua aiheesta Pallontallaajien foorumilla

Kuva: Flickr/Olof S

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *