Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Näin hankit rokotuksen

Reissaajan rokotukset

Rokotukset ovat tuttu juttu kaikille eksoottisissa kohteissa vieraileille reissaajille. Vaikka useimpiin eurooppalaisiin maihin matkatessaan ei tarvitse huolehtia rokotuksista, kannattaa asia tarkista aina kaiken varalta ennen reissua.

rokotukset

Fiksu reissaaja tarkistaa jokaisen uuden matkakohteen kohdalla, vaatiiko maahan matkustaminen jotain rokotuksia. Tietenkään rokotteita ei ole pakko ottaa, mutta suositusten jättäminen omaan arvoonsa voi tuoda reissutuliaisina epämiellyttävän yllätyksen.

Perusrokotukset kuntoon

Perusrokotukset, kuten kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote sekä sikotautia, vihurirokkoa ja tuhkarokkoa vastaan oleva MPR -rokote on hyvä olla voimassa riippumatta siitä, matkustaako Tampereelle vai Taiwaniin. Jos on reissun päällä peruspirkkoa enemmän, on järkevää hankkia rokote A ja B hepatiittia vastaan, vaikka mikään tulevista reissukohteista ei sitä vaatisikaan. Hepatiittirokote on kuitenkin useissa kohteissa riskinarvion perusteella suositeltava rokote, joten se on sama ottaa, sillä kokonaan otettu rokotesarja suojaa koko eliniän.

Muita yleisiä matkailijan rokotteita ovat Japanin aivotulehdusta, lavantautia, meningokokkitauteja, keltakuumetta ja puutiaisaivotulehdusta vastaan otettavat rokotteet. Kotoisassa Keski-Euroopassa reissatessa ei yleensä tarvitse rokotuksista huolehtia, mutta vähänkään eksoottisempaan kohteeseen suunnatessa on hyvä tarkistaa ajoissa, mitä rokotuksia kohteessa vaaditaan. Hyvissä ajoin myös sen vuoksi, että rokotteet ovat usein melko kalliita, ja niiden hinta tulee ottaa huomioon reissubudjettia laskeskellessa.

Yksi yleisimpiä reissaajan kohtaamia maailmantauteja on malaria. Malaria-alueille matkustaessa on suositeltavaa syödä estolääkitystä taudin aiheuttamien komplikaatioiden ja pahimmassa tapauksessa jopa kuoleman estämiseksi. Malarialääkkeitä on useampaa erilaista sorttia, joten lääkärin kanssa on syytä keskustella oikean lääkkeen valinnasta. Malarialääkkeiden, kuten myös rokotteiden hankkimista suositaan Suomesta, sillä esimerkiksi osa maailmalla myytävistä malarialääkkeistä on väärennöksiä.

 

Näin hankit rokotuksen

1. Tarkista hyvissä ajoin ennen reissua, mitä rokotteita matkakohteesi vaatii. Huomioi rokotukset myös matkabudjetissasi, sillä rokotteet ovat hirvittävän tyyriitä ja ahmaisevat minibudjetista helposti leijonanosan.

2. Hanki rokotteisiin resepti. Sen saat pirauttamalla lääkärikaverillesi tai sellaisen puutteessa omalle terveysasemallesi. Kerro mihin rokotteeseen haluat reseptin ja varaa samalla terveysasemalta aika ensimmäiseen pistokseen.

3. Osta rokotteet apteekista ja mene pistettäväksi. Jos käyt apteekissa hyvissä ajoin ennen rokotuksen pistämisaikaa, ole tarkka rokotteen säilyttämisestä ja laita se jääkaappiin.

4. Jos ottamasi rokote vaatii useamman pistokerran, varaa seuraava pistoaika ensimmäisen piston yhteydessä. Ota kaikki rokotteen vaatimat pistot varmistaaksesi rokotteen toimivuuden. Kesken jätetty rokotepistossarja on silkkaa rahanhukkaa.

5. Otettuasi kohteen vaatimat rokotteet, ole äärimmäisen tyytyväinen itseesi ja reissaa turvallisesti!

 

Keskustele rokotuksista

Kuva: Flickr/mysza831

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *