Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Apua jet lagiin

Selätä jet lag

Jet lag eli aikaerorasitus on viheliäinen kaveri, joka on tuttu pitkiltä mannertenvälisiltä lennoilta. Vaikka jet lagia on vaikea torjua täysin, voi sen oireita lieventää huolehtimalla muutamista asioista.

jetlag

Pitkien lentojen jälkeen on helposti väsynyt ja ärtynyt päiväkausia, eikä se aina johdu vaikeasta luonteesta. Syynä voi olla myös aikaerorasitus eli jet lag, jonka tyypillisimpiä oireita ovat juuri väsymys ja ärtyneisyys, mutta myös unettomuus, vatsakivut, muistihäiriöt, päänsärky sekä fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen. Kun ylittää useita aikavyöhykkeitä nopeasti eikä kehon sisäinen kello millään ehdi pysyä mukana vaan pinnistelee jossain kotimaan ja kohdemaan ajan välillä, jet lag iskee.

Lennon suunnalla on väliä

Jo lentoja ostaessa voi yrittää torjua jet lagin valitsemalla omalle unirytmille suotuisin lentoaika. Jos ei saa nukuttua lentokoneessa, ei kannata ostaa kohdemaan yöaikaan sijoittuvia lentoja. Kun saapuu perille aamulla huonosti nukutun yön jälkeen ja on automaattisesti väsynyt jo päivän alussa, hyökkää jet lag. Juuri väsymys pahentaa aikaerorasituksen oireita. Elimistö pyrkii automaattisesti sopeutumaan ulkoisiin aikataulumuutoksiin. Sopeutumisaikaan vaikuttaa paitsi ylitettyjen aikavyöhykkeiden määrä, mutta myös lennon suunta. Länteen, vaikkapa New Yorkiin matkustaessa uni tulee ensimmäisinä matkapäivinä jo alkuillasta, kun taas esimerkiksi Tokioon lentämisen jälkeen saattaa saada unen päästä kiinni vasta aamuyöllä.

Vaikka länteen suuntautuvan lennon jälkeen ensimmäisen reissuyön uni tulee nopeasti, voi erityisesti aamuyöllä heräillä vähän väliä, kun kehon toiminnot alkavat vilkastua kotimaan unirytmin mukaisesti. Itään kohdistuvien lentojen jälkeen saattaa nukahtaa vasta paikallista aikaa aamuyöllä. Aamuvirkkujen onkin helpompi sopeutua paikalliseen aikaan itään matkustaessa, kun taas iltakukkujien sisäisen kellon saa melko vaivatta sopimaan länsikohteiden aikaan.

jetlag2

Varaudu etukäteen

Jet lagin ehkäisyn voi aloittaa jo etukäteen paria päivää ennen matkaa. Kun siirtää syömis- ja nukkumisaikojaan aina pari tuntia lähemmäs kohteen aikaa, voi aikaeroa kiriä parissa päivässä parhaimmillaan jo neljä tuntia. Eli jos matkustat länteen, mene nukkumaan normaalia myöhemmin. Itään matkustaessa sänkyyn kannattaa painella normaalia nukkumaanmenoaikaa aikaisemmin. Univelkaa ei kuitenkaan kannata missään nimessä hankkia ennen lentoa, sillä se vaikeuttaa jet lagista toipumista.

Lentokoneessa matkalla kohteeseen kannattaa oma kello siirtää matkakohteen aikaan heti lentokoneeseen saavuttua, ja elää siitä lähtien matkakohteen kellon mukaisesti siirtämällä ateriointi ja nukkumiset mahdollisimman nopeasti uuteen aikaan sopiviksi. Jos lennon aikana kohteessa on yö, tulee koneessa pyrkiä nukkumaan ja päinvastoin päivällä pysyttelemään hereillä.

Kun kello on jo matkan aikana ollut kohteen ajassa, alkaa uuteen aikaan sopeutuminen jo lennon alussa. Lennon jälkeen onkin helpompi sopeutua paikalliseen aikaan, kun sitä on elänyt jo lennon ajan. Paikan päällä ruokailu ja nukkuminen tulee sopeuttaa heti kohteen aikaan. Lyhyet, noin vartin päiväunet voi ottaa tarvittaessa heti alkuiltapäivästä, mutta paras apu sisäisen kellonajan muuttamiseen on auringonvalo. Jos siis päivällä alkaa nukuttaa, on parasta mennä ulos ja viettää iltapäivällä aikaa auringossa, jolloin valo viestii keholle, että olisi pysyteltävä hereillä.Lyhytkestoisilla eli yhden tai kahden päivän reissuilla ei kannata alkaa siirtää sisäistä kelloa, sillä elimistö ei ehdi sopeutua paikalliseen aikaan niin lyhyessä ajassa.

Huomioi myös paluumatka

Matkan jälkeisen jet lagin torjumiseksi käyvät samat keinot kuin matkan alussa, eli kello on hyvä siirtää takaisin kotimaan aikaan jo lentokoneessa, ja kaikki perustoiminnot kuten nukkuminen ja syöminen ajoittaa kotimaan aikaan sopiviksi mahdollisimman nopeasti. Koska elimistöllä menee ainakin pari päivää aikaerorasituksesta toipumiseen, voi olla viisasta pitää reissun jälkeen ainakin yksi rokulipäivä.

Unilääkkeitä ei suositella jet lagin hoitoon, ja niiden käyttö on kielletty lentokoneissa. Unilääkkeen sijaan voi turvautua yöhormoniksi kutsutun melatoniinin apuun.

 

 

Artikkelia varten on haastateltu tutkimusprofessori Timo Partosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Keskustele jet lagista

Kuvat: Flickr/nicolacassa ja Flickr/caribb

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *