Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vältä varkaus reissussa - seitsemän vinkkiä - Pallontallaajat.net

Vältä varkaus reissussa – seitsemän vinkkiä

Taskuvarkaita ja muita pitkäkyntisiä ovat maapallon reissukohteet pullollaan, ja kesken reissun on harvinaisen ikävä huomata tulleensa ryöstetyksi. Näillä vinkeillä pidät silmäsi avoinna ja saatat säilyttää omaisuutesi.

varkaita1

1. Älä näytä turistilta

Onko tapanasi seisoskella keskellä reissukohteesi pääaukiota vaelluskengät jalassa, reppu selässä ja valtava järjestelmäkamera kaulassa suurta paperikarttaa lukien? Tai lueskeletko täpötäydessä metrossa kaikessa rauhassa kaupungin matkaopasta? Unohda moiset ja pidä matalaa profiilia, sillä jos näytät turistilta, tulet mitä todennäköisimmin kohdelluksi turistina eli pahimmassa tapauksena henkilönä, joka paikallisille on ainoastaan tulonlähde. Mitä enemmän näytät turistilta, sitä todennäköisimmin saat seuraksesi uuden ystävän, joka hetkeä myöhemmin ryöstää sinut putipuhtaaksi. Yritä siis olla herättämättä huomioita ja soluttautua paikallisten joukkoon, niin saat reissata rauhassa ja säilytät omaisuutesi.

2. Älä esittele arvoesineitäsi

Kaikissa maailman metropoleissa ei voi tepastella kuin kotipitäjän hiekkateillä kamera kaulassa ja lompakko takataskussa pullottaen. Arvoesineet kannattaakin pitää piilossa, jotta ne eivät ajaudu pitkäkyntisten hoiviin. Käytä toki kameraasi ja ota sillä kuvia, mutta sujauta se kuvien ottamisen jälkeen huomaamattomasti takaisin laukkuun, äläkä jätä sitä roikkumaan kaulalle. Ole tarkkana myös kaupankäyntitilanteissa: jos esittelet setelitukusta pullottelevaa lompakkoasi suurieleisesti, voivat setelit kadota sieltä nopeasti.

3. Valitse kaupunkireppu tai -laukku tarkasti

Paras laukku kaupunkiolosuhteisiin on täynnä vetoketjullisia taskuja, joihin ei pääse noin vain käsiksi. Jos otat mukaasi kameralaukun, valitse yksinkertainen malli, joka näyttää kalliin kameralaukun sijaan ihan tavalliselta veskalta. Ellei sellaista ole tarjolla, voit rakentaa oman kameralaukun reissulaukkusi uumeniin. Rohkeimmat säilyttävät tavaroitaan arkisessa kangaskassissa, joka ei taatusti herätä huomiota mutta on helppo saalis vorolle. Myös pitkäkyntiset alkavat olla melko merkkitietoisia joten ennen reissua kannattaa harkita, josko tavarat pakkaisi upouuden Louis Vuittonin sijaan huomaamattomampaan laukkuun.

4. Huolehdi arvoesineistäsi

Tarkista vähän väliä, että lompakko pysyy taskussasi ja kamera laukussasi. Ole huomaamaton, sillä saatat vahingossa paljastaa varkaille, missä kannat arvoesineitäsi. Pakkaa tavarat ennen kaupungille lähtöä tarkasti, jotta tiedät missä ne sijaitsevat ja voit tarkistaa niiden pysyvyyden helposti. Tärkeimpien pikkuesineiden kuten lompakon ja hotelliavaimen paikka on povitaskussa, minne varkailla on vaikea päästä.

5. Säilytä arvoesineet majapaikassasi lukkojen takana

Älä kulje kaupungilla valtavan omaisuuden kanssa, vaan pidä lompakossa vain sen verran käteistä kun on tarpeen. Useimmissa majapaikoissa on tarjolla asiakkaiden käyttöön tarkoitettu lokero, jonne omat arvoesineet voi jättää. Ellei sellaista ole, jätä tavarasi respaan, jos henkilökunta vaikuttaa luotettavalta. Jos lompakossasi on sekä pankkikortti että luottokortti, jätä niistä toinen majapaikkaan.

6. Ole epäluuloinen

Reissussa huomaa parhaiten, että maailma on todella täynnä huijareita. Vaikka aurinkoisella aukiolla viereesi hakeutuva nuori olisi kuinka ystävällinen ja kyselisi miten kuulumisiasi, kannattaa tähän uuteen ystävään suhtautua varauksella. Useimmissa tapauksissa keskustelu päätyy lopulta siihen, että hän pyytää sinulta rahaa. Älä ota vastaan mitään ”ilmaista”, sillä hetken päästä myös ilmaisella asialla voi olla hintalappu. Ole tarkkana erityisesti, jos olet juuri saapunut kohteeseen etkä ole vielä varmistunut paikan sen hetken suosituimmasta turistiansasta. Suhtaudu myös muihin reissaajiin varauksella: jos joku tulee kysymään tietä nenänne edessä nököttävän turistinähtävyyden luo, pidä arvoesineistäsi huolta tietä neuvoessa.

7. Vältä väkijoukkoja

Taskuvarkauksia on helpointa tehdä suuressa väkijoukossa, joten pysy niistä kaukana. Ellei se onnistu, pidä varasi aina väkijoukossa ollessasi, oli kyse sitten metrosta tai katutaiteilijan yleisöjoukosta. Kun huomio on keskittynyt johonkin muuhun, esimerkiksi taikurin upeaan silmänkääntötemppuun, ei välttämättä huomaa taskujen tyhjenemistä. Varmimmin säilytät rahasi, kun tunget kätesi samaan taskuun lompakkosi kanssa ja pidät lompakostasi kiinni koko väkijoukossa oleskelusi ajan. Älä myöskään roikota kameraasi pelkästä rannehihnasta tai laukkua huolimattomasti olalla, sillä hihnat on helppo katkaista ja viedä tavarat nopeasti.

 

Keskustelua ryöstelystä reissuilla

Kuva: Flickr/José Agustin

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *