Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Näin valitset sopivan rinkan ja pakkaat sen oikein

Näin valitset itsellesi sopivan rinkan ja pakkaat sen oikein

Näin valitset hyvän rinkan

Reppureissaajan tärkein matkavaruste on hyvä rinkka, missä jaksaa kantaa kaikki reissun vaatimat tavarat koko matkan ajan. Kun selässä on hyvä ja kestävä rinkka, helpottuu myös painavien varusteiden kanniskelu, ja rinkasta on hyötyä pitkään. Näillä ohjeilla löydät itsellesi sopivan rinkan.

1. Selvitä tarpeesi

Ennen rinkan ostoa on syytä pohtia, millaisissa olosuhteissa tulet rinkkaasi käyttämään. Jos matkustat vain lyhyitä reissuja, rinkan sijaan sopivampi vaihtoehto voi olla reppu, mihin saa helposti yhden tai kahden päivän tavarat mahtumaan. Monet kokeneet reissaajat haluavat selvitä mahdollisimman vähällä tavaralla mahdollisimman pitkään, jolloin he valitsevat rinkan sijaan repun. Jos pärjäät vähällä tavaralla ja pääset pesemään vaatteitasi usein, harkitse repun hankkimista rinkan tilalta. Jos taas pakkaat mieluusti riittävästi tavaraa ja olet valmis kantamaan vähän suurempia painolasteja, osta rinkka.

2. Putkirunkoinen vai repputyylinen rinkka?

Rinkkoja on olemassa kahdenlaisia: putkirunkoisia rinkkoja ja reppurinkkoja. Nykyään useimmat rinkat ovat repputyylisiä, mutta myös putkirinkkoja on edelleen saatavilla, tosin huomattavasti suppeammalla valikoimalla. Putkirinkka on helppo pakata ja tukeva kantaa, mutta putkirunko lisää painoa huomattavasti. Leveä putkirinkka saattaa myös osoittautua kömpelöksi junan ahtailla käytävillä. Reppurinkka on reilusti kevyempi kuin putkirinkka, mutta vaatii pakkaustaitoja, sillä reppurinkka menee helposti epätasapainoon.

3. Panosta laadukkaisiin materiaaleihin

Rinkan valinnassa laadukkaat materiaalit on hyvä pitää lähtökohtana, sillä rinkan tulee kestää kovempaakin kulutusta. Tutki siis materiaalit tarkkaan. Paras kangasmateriaali on paksu ja jämäkkä vettähylkivä kangas, joka ei nukkaannu eikä siitä irtoile lankoja. Kankaan lisäksi vetoketjujen ja solkien laatu kannattaa syynätä tarkkaan, sillä erityisesti vetoketjut menevät rikki todella helposti. Valitettavan usein hyvälaatuiseen kankaaseen on ommeltu huonolaatuinen vetoketju, joka voi pilata koko rinkan. Riittää kun tarkistat, että sekä vetoketjut että soljet ovat jämäkän oloisia. Ennen ostopäätöstä on myös hyvä tarkistaa, ettei mistään roiku lankoja ja että ompeleet ovat tiukasti pääteltyjä.

4. Rinkan on oltava hyvä selälle

Kun materiaalit on tarkastettu, seuraava asia on mukavuus. Tyhjä rinkka on varmasti sopiva jokaisen selälle, joten täytä rinkka kaupassa kokeillaksesi, miltä se tuntuu painavana. Pyydä avuksesi myyjää, jottei kukaan ala ihmetellä, miksi sullot painavia kauppatavaroita rinkkaan. Kun rinkka on riittävän painava, laita vetoketjut ja soljet kiinni ja pyydä myyjältä apua rinkan säätämiseen. Säätele niin kauan, että rinkka tuntuu varmasti mukavalta. Huomioi myös rinkan selkäosa, että se on sopivan kokoinen. Jos rinkka ei tunnu tukevalta tai on vähänkään epämukava, jätä se ostamatta ja etsi itsellesi sopiva rinkka.

5. Soljet, remmit ja taskut

Hyvässä rinkassa on riittävästi säätömahdollisuuksia ja remmejä, joiden avulla rinkkaan voi kiinnittää esimerkiksi makuualustan tai -pussin. Myös taskut ovat tärkeitä. Monissa rinkoissa on taskujen lisäksi vielä irrotettava etureppu, joka toimii mainiosti kaupungilla päiväreppuna, jolloin reissulle ei tarvitse ottaa enää kolmatta laukkua. Useimmissa rinkoissa on edessä tasku, jonka kautta pääsee käsiksi rinkan sisältöön, eli sen voi pakata ja purkaa sekä ylhäältä että etupuolelta. Etutasku on todella kätevä, sillä sen avulla jopa rinkan pohjalta voi kaivaa tavaraa tyhjentämättä koko rinkkaa, mutta samalla se tuo tavarat kätevämmin myös rosvojen ulottuville.

Löydä apua rinkan valintaan myös keskustelupalstalta

Rinkan pakkaaminen

Jos lähtee pidemmälle reissulle, tulee rinkkaan helposti pakattua myös turhia tavaroita. Silloin auttaa, kun käy kaikki mukaan pakatut tavarat vielä kertaalleen läpi ja miettii jokaisen kohdalla, onko se välttämätöntä ottaa mukaan lisäämään rinkan painoa. Rinkan tulisi painaa enintään reilun neljäsosan omasta painosta, sillä silloin sen kantaminen on vielä inhimillistä. Repun paino onkin kääntäen verrannollinen matkan hauskuuteen, joten rinkka kannattaa pitää mahdollisimman kevyenä.

Pakkaaminen kannattaa aloittaa kevyimmistä tavaroista eli vaatteista, jotka pakataan rinkan pohjalle. Niiden päälle pinotaan vähän painavampia tavaroita, kuten esimerkiksi meikkipussi ja vaihtokengät. Painavimpien tavaroiden paikka on mahdollisimman lähellä selkää, mieluiten lantion yläpuolella. Lantioremmien vuoksi valtaosa rinkan painosta jakautuu lantiolle, joten painavien tavaroiden pakkaaminen lähelle selkää helpottaa lantioon kohdistuvaa taakkaa.

Rinkkaa pakatessa kaikki painavimmat tavarat tulisi saada sullottua rinkan sisäpuolelle, sillä ulkopuolella heiluvat painavat tavarat heikentävät tasapainoa erityisesti haasteellisessa maastossa. Ne tavarat, joita tarvitsee reissun aikana eniten, on hyvä laittaa helposti saataville rinkan ylä- tai sivutaskuihin. Harvoin tarvittavat mutta silti tarpeelliset asiakirjat kuten vaikkapa passin kopio ja lentoliput taas kannattaa säilöä rinkan sisällä oleviin piilotaskuihin.

Ennakoiva reissaaja pakkaa vaatteet ja muut kastuvat tavarat rinkan sisällä erillisiin muovipusseihin, jolloin tavarat säilyvät taatusti kuivana. Esimerkiksi suihkua varten tarvittavat tavarat voi pakata omaan pussiinsa ja vaikkapa kaunistautumisvälineet omaan pussukkaan, niin tavaroita ei tarvitse kaivella joka kerta yksitellen rinkan uumenista, vaan ne löytyvät kaikki kätevästi yhdestä paikasta.

Rinkan säätäminen ja kantaminen

Rinkan säätäminen tulisi aloittaa aina pakatulla rinkalla, jotta säätövaiheessa pääsee mahdollisimman lähelle todellista rikankantotilannetta. Näillä ohjeilla saat säädettyä rinkan sopivaksi.

  1. Säädä tasapainoremmit (ohuet remmit, jotka lähtevät rinkan olkaremmeistä rinkan yläosaan) löysälle ja anna lantioremmin olla vielä auki
  2. Säädä olkaremmit sopivan mittaisiksi. Sopiva mitta on silloin, kun lantioremmin keskikohta on lantioluun kohdalla ja tasapainoremmit menevät vaakasuorassa hartiaremmeistä rinkan pussiosaan.
  3. Kiristä tasapainoremmit, ei kuitenkaan liian tiukalle
  4. Sulje lantiovyö ja säädä se sopivan mittaiseksi. Kiristä lantioremmi, jotta koko paino ei olisi hartioilla. Kävellessäsi voit vielä kiristää lantioremmiä, jos tarvetta on.

Kun rinkka on pakattu niin, että paino jakautuu tasaisesti sekä olka- että lantioremmille, voi hartioita lepuuttaa avaamalla hartiaremmit ja irrottamalla ne hartioista. Tällöin rinkan paino on kokonaisuudessaan lantioremmillä ja hartiat saavat levätä hetken. Pidemmän lepotauon seurauksena alaselkä rasittuu, joten hartiaremmejä tulisi pitää auki aina vähän aikaa kerrallaan.

 

Katso alla olevat videot mukaan pakattavista tavaroista, rinkan pakkaamisesta ja säätämisestä (kaikki videot ovat englanninkielisiä):

Miten pakata rinkka

Miten säätää rinkka

Tsekkaa myös keskustelupalstan vinkit rinkan pakkaamiseen ja säätämiseen

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *