Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Näin valitset hyvät reissukengät - Pallontallaajat.net

Näin valitset hyvät reissukengät

Reissukenkien tärkeyttä ei voi korostaa liikaa ja hyviin reissukenkiin kannattaa panostaa. Reissu on helposti pilalla, kun jalat ovat täynnä rakkoja, eikä kipeiden haavojen vuoksi voi liikkua hotellia kauemmaksi. Nämä vinkit auttavat sinua löytämään hyvät reissukengät.

reissukengat2

1. Valitse kengät reissukohteesi mukaan

Vaikka reissaavat kaverisi kuinka vannoisivat pitkävartisten vaelluskenkien nimeen, eivät ne välttämättä ole paras vaihtoehto kaupunkiolosuhteissa. Mieti hyvissä ajoin ennen reissua, millaisissa olosuhteissa tulet matkan aikana tallaamaan ja valitse kengät sen mukaan: maastoon vaelluskengät ja kaupunkiolosuhteisiin kävelykengät. Toiset tykkäävät käyttää vaelluskenkiä myös kaupungissa, mutta kovapohjaiset kengät eivät välttämättä tunnu hyvältä asfalttia tallatessa. Jos reissusi pitää sisällään sekä haastavaa maastoa että leppoisaa kaupunkitallustelua etkä halua ottaa mukaan kuin yhdet kengät, valitse reissumonot sen mukaan, kummanlaisissa olosuhteissa tulet kävelemään enemmän. Jos haluat yhdistää vaellus- ja kävelykengät, valitse kevyet mutta pehmeäpohjaiset ja matalavartiset vaelluskengät tai vaikkapa tukevat kävelykengät.

2. Ota vaihtokengät

Oli kyseessä sitten vaellusreissu Alpeille tai kaupunkimatka Lontooseen, vaihtokengät on aina hyvä olla mukana. Haastavalle maastolle voi ottaa mukaan vaikkapa vaelluskengät ja vaellussandaalit – erityisesti jos lämpötilaerot ovat suuria. Lisäksi vaelluskenkien kastuessa jalkaan voi vaihtaa sandaalit, joka kestävät märkiä olosuhteita paremmin ja kuivuvat raskaita kenkiä nopeammin. Luonnossa tallatessa kannattaa paljasvarpaisten kuitenkin huomioida paikalliset pieneläimet kuten käärmeet, ja tallustella sandaaleissa harkitusti. Kaupunkilomalle kengät voi ottaa mukaan erikseen kaupunkikävelylle ja iltarientoihin. Hostelleissa majoittuessa voi olla viisasta pakata mukaan kevyet varvassandaalit, joilla voi käveleskellä paitsi hostellihuoneessa, myös suihkutiloissa, hostellien suihkut kun eivät välttämättä ole aina puhtaimmasta päästä. Monet kaupunkireissaajat luottavatkin mukavien tennareiden ja varvassandaalien yhdistelmään.

3. Tarkista sääolosuhteet

Ennen reissukenkien valintaa on hyvä huomioida, millaiset sääolosuhteet vallitsevat reissukohteessa matkan aikana. Vesisateelle kannattaa kalliiden nahkakenkien sijaan pakata vaikkapa tekonahkakengät ja viileisiin oloihin sandaalien tilalle tennarit. Lämpimissä mutta märissä maissa voi olla kätevintä tallustella kaupungeissa kumisilla tai muovisilla varvassandaaleilla, mutta niiden käyttö vaatii tottumista, eivätkä ne sovi kaikille edes totuttelun jälkeen. Märät olosuhteet ovatusein kaikkein haastavimmat kenkiä valitessa, mutta hyvällä valmistautumisella ja onnistuneella kenkävalinnalla voi selvitä märästäkin reissusta kuivin jaloin!

4. Huomioi jalkojesi tarpeet

Kun kilometrejä kertyy paljon, tulevat myös jalkojen erityistarpeet esille. Pitkiä päiviä silmälläpitäen onkin hyvä huomioida jalkojen mahdolliset erityistarpeet jo ennen reissua vammoilta välttyäkseen. Löysänilkkaisten kannattaa hankkia mahdollisimman tukevat pitkävartiset kengät reissuun erityisesti, jos maasto tulee olemaan vähänkään haastava. Useimpien jalat kipeytyvät pitkien reissupäivien aikana talsituilla kilometreillä, jos jalassa on ohutpohjaiset kengät. Ennen reissua onkin hyvä panostaa paksupohjaisiin (2-3cm) matkakenkiin, jos jalat tuppaavat kipeytymään ohutpohjaisilla kengillä kävellessä. Jos taas jalkaholvi tuppaa kipeytymään kävellessä, voi erikoispohjallisten hankinta olla paikallaan.

reissukengät

5. Huomioi myös reissukenkien ulkomuoto, jos haluat

Harva reissaaja haluaa näyttää turistilta pelkkien kenkien perusteella, mutta käyttömukavuus menee siitä huolimatta nopeasti ulkomuodon yli kenkiä valitessa. Vaelluslenkkarit kaupunkiolosuhteissa lyövät turistin leiman otsaan heti, mutta mukavilla kengillä talsiessa ei ainakaan tarvitse viettää puolikasta lomaa hotellissa kipeitä rakkoja itkeskellen. Hyvännäköisten ja mukavien kenkien kombinaatio ei ole mahdoton, ja toimivia reissukenkiä saattaa löytää muualtakin kuin terveyskenkäosastolta. Parhaat reissukengät ovat usein ne, joilla talsii useita kilometrejä myös kotioloissa. Silloin kengät ovat usein paitsi mukavat, myös käyvät yhteen pukeutumistyylin kanssa. Parhaillaan maailmalla villiintyvä trendi lenkkitossuista kaupunkikenkinä hellii reissaajien jalkoja, ja urpolta turistilta näyttämisen sijaan lenkkareissa Pisan tornia ihmettelevä voikin olla muotitietoinen ja cool.

6. Mieti, tarvitsetko lisävarusteita

Kenkiin on tarjolla nykypäivänä jos minkälaista lisävarustetta, joilla voi esimerkiksi estää ikäviä hiertymiä tai vaikkapa infernaalisten hajujen muodostumista. Yleisimpiä reissaajan kenkälisävarusteita ovat vaellussukat, jotka toimivat myös tavallisten kenkien kanssa ja ehkäisevät rakkojen syntymistä. Hajunsyöjäpohjalliset taas vähentävät jalkahien tuomia hajuhaittoja, ja perinteiset paksut pohjalliset voivat auttaa ohutpohjaisilla kengillä kävellessä. Pakkasit sitten reissuun mitkä kengät tahansa, matkaan kannattaa lähteä aina rakkolaastaripaketin kanssa.

7. Aja kengät sisään ennen reissua

Päädytpä sitten ottamaan reissuun mukaan vaelluskengät, korkosandaalit tai tennarit, aja ne aina sisään ennen reissua! Tämän kohdan tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, sillä juuri mitkään kengät eivät istu täydellisesti jalkaan ensimmäisellä käyttökerralla. Jos mahdollista, kävele kengissä samanlaisissa olosuhteissa sisäänajovaiheessa kuin kävelet reissussa: pitkiä pätkiä kaupungeissa tai vaikkapa myös haastavissa maastoissa. Näin voit olla varma siitä, että kengät todella soveltuvat reissuun. Oli tilanne miten tiukka tahansa, älä ikinä lähde reissuun upouusilla kengillä.

8. Hoida kenkiäsi

Kun kerran kohdalle sattuu hyvät reissukengät jotka eivät hierrä tai purista, hoida niitä hyvin. Suojaa pinta kosteudelta ja jos reissukenkäsi ovat nahkaa, rasvaa niitä säännöllisesti. Myös reissun päällä on tärkeää tuulettaa kenkiä erityisesti pitkien kävelypäivien jälkeen ottamalla pohjalliset ulos kengistä.

 

 

Keskustele reissukengistä

Kuvat: Flickr/Coolmitch, Flickr/jjay69

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *