Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Apua matkakameran valintaan

Valitse itsellesi sopivin reissukamera

Taskuun sujautettava kevyt pokkari, monipuolinen mutta painava järjestelmäkamera vai jotain siltä väliltä? Yhtä oikeaa reissukameraa ei ole, sillä jokainen valitsee kameran reissuillensa omien tarpeidensa mukaan.

reissukamera1

Järjestelmäkamera

Järjestelmäkamera eli järkkäri on iso kamera, johon on saatavilla lukematon määrä erilaisia lisälaitteita ja -linssejä. Järjestelmäkamera koostuu yleensä rungosta ja linssistä, joita myydään yhdessä ja erikseen useassa eri hintaluokassa. Ammattimaiset järjestelmäkamerarungot maksavat useita tuhansia euroja. Järkkärin paras puoli on loistava kuvanlaatu, jonka vuoksi vannoutuneet järjestelmäkameran käyttäjät ovat valmiita kantamaan selkä vääränä kameratarvikkeitaan ympäri maailmaa ja maksamaan kamerastaan useiden matkojen suuruisen hinnan. Lisälaitteiden ja -linssien vuoksi järjestelmäkamera on todella monipuolinen, ja sen saa soveltumaan kaikkiin mahdollisiin kuvaustilanteisiin.

Edullisimmillaankin järjestelmäkamera on huomattavasti pokkaria tyyriimpi vaihtoehto, joten budjettiystävällinen se ei todellakaan ole. Lisäksi kamerat ovat reissussa kömpelöitä ja painavia, ja vaativat poikkeuksetta oman laukun tai repun. Järjestelmäkamerat myös herättävät valitettavan usein ei-toivottua huomiota toisin kuin harmittoman näköiset pienet pokkarikamerat. Järjestelmäkameroiden nimeen vannovien mukaan hyvä tai parhaassa tapauksessa loistava kuvanlaatu on kuitenkin kaiken vaivan ja kantamisen arvoista.

Hyvät puolet

+ loistava kuvanlaatu
+ monipuolinen, saa vaihdettavilla linsseillä sopimaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin
+ hyvät automaattiasetukset, saa hyviä kuvia vaikka ei osaisi käyttää kameraa
+ linssit ja rungon voi ostaa erikseen, voi rakentaa itselleen sopivan paketin
+ runkoja saa monessa eri hintaluokassa, voi valita itselleen sopivan
+ onnistuneet kuvat saattaa saada kaupaksi -> lisää reissurahaa -> lisää reissuja

Huonot puolet

– iso ja painava -> kömpelö kantaa
– herättää ei-toivottua huomiota
– vaatii oman kameralaukun tai -repun
– kallis
– vaatii yleensä useamman linssin hankkimista ja niiden kantamista
– kaikilla malleilla ei saa kuvattua videota

Kenelle sopii?

Ammattilaiskuvaajalle tai todella vaativalle harrastelijakuvaajalle, joka on valmis kantamaan painavaa ja kallista valokuvauskalustoaan mukana reissuilla. Jos reissaa järkkärin kanssa, tulee reissukavereiden olla kärsivällisiä sillä järjestelmäkameralla kuvaaminen vaatii aina oman aikansa lähtien siitä, että kameran ottaa pois laukusta ja valitsee linssin aina siihen, kunnes löytää täydelliset valo- ja aukkoasetukset ja saa kuvan otettua.

reissukamera2

Pokkari

Pokkari eli taskuun sopiva pieni kamera on digitaalisista kameroista edullisin, sillä halvimmillaan kameran saattaa saada jopa alle sadalla eurolla. Pokkarikameroissa on aina kiinteä linssi, ja kamerat ovat usein ohuita ja erittäin kevyitä. Niitä on tarjolla monen kokoisia vaihdellen taskukokoisista täysautomaattikameroista liki järjestelmäkameroiden kokoisiin monipuolisilla manuaalisäätömahdollisuuksilla varustettuihin laitoksiin.

Pieni pokkari on kokonsa puolesta kätevä reissun päällä, sillä se on hiljainen ja huomaamaton. Pokkarilla saakin yleensä kuvata rauhassa ilman hätistelijöitä. Kamera kulkee kätevästi vaikkapa shortsin taskussa eikä se kaipaa mitään lisälaitteita tai -linssejä. Lisäksi pieni pokkarikamera on ulkonäöltään vaaraton eikä herätä negatiivisia ajatuksia kanssaihmisissä.

Pokkarikameroita kritisoidaan usein huonosta kuvanlaadusta, sillä niissä on huomattavasti järjestelmäkameroita heikompi kuvanlaatu. Useimmat järjestelmäkameroiden käyttäjät pitävät pokkaria reissuilla kakkoskamerana, joka kulkee mukana niissä tilanteissa joihin järjestelmäkamera ei sovi, kuten vaikkapa baari-iltoina.

Hyvät puolet

+ helppokäyttöinen
+ budjettiystävällinen
+ pelkkä kamera riittää, ei lisälaitteita
+ pieni ja kevyt, mahtuu taskuun
+ saa myös vedenpitävänä
+ huomaamaton suljin ja koko
+ video-ominaisuus
+ hyvä kakkoskamera

Huonot puolet

– ei vaihdettavia linssejä -> yksipuolinen
– automaattinen -> yksipuolinen
– ei etsintä, rajaaminen epätarkkaa
– hidas automatiikka
– kohina ja heikko valovoima
– hankala kuvata nopeasti liikkuvia kohteita
– hankala kuvata pimeässä
– heikko kuvanlaatu

Kenelle sopii?

Reissaajalle, joka haluaa tallentaa reissuhetkiä kotikoneelle tai valokuva-albumiin myöhempää muistelua varten eikä vaadi erikoista kuvanlaatua. Pokkari on myös mainio valinta, jos kameran asetuksia ei jaksa säätää jokaiseen valotustilanteeseen sopivaksi vaan kameran haluaa ottaa taskusta, napata kuvan ja jatkaa matkaa.

reissukamera3

Minijärjestelmäkamera

Muutamia vuosia markkinoilla olleet pienikokoiset järjestelmäkamerat eli kompaktijärkkärit ovat todellinen haastaja jättimäisille järjestelmäkameroille. Minijärkkäreissä on lähes yhtä hyvä kuvanlaatu kuin valtavissa järjestelmäkameroissa ja myös ominaisuudet ovat lähes yhtä monipuoliset lisävarusteiden ja vaihdettavien linssien vuoksi.

Pienikokoisen järjestelmäkameran kuvanlaatu on parhaimmillaan hyvinkin isomman järjestelmäkameran tasoa, eikä satunnainen harrastelijakuvaaja juuri eroa huomaa. Minijärkkäri pyörii samoissa hintaluokissa kaikkein edullisimpien suurten järjestelmäkameroiden kanssa, mutta rahaa saa palamaan myös kompaktijärjestelmäkameran linsseihin. Käytettävyys on minijärkkärissä täysin eri luokkaa kuin perinteisessä massiivisessa järjestelmäkamerassa, sillä kompakti kamera on edeltäjäänsä reilusti huomaamattomampi ja vaarattomamman oloinen. Lahjakas kuvaaja saakin minijärkkäristä paljon irti, ja parhaassa tapauksessa minijärjestelmä kamera on perinteistä järkkäriä parempi vaihtoehto.

Hyvät puolet

+ koko ja paino
+ monipuolisuutta vaihdettavilla linsseillä
+ hyvä kuvanlaatu kompaktissa koossa
+ järjestelmäkameran tasoiset manuaalisäädöt
+ tarjolla myös kiinteälinssisiä malleja
+ hyvälaatuinen videokuvaus

Huonot puolet

– melko kallis
– saattaa vaihdettavien linssien vuoksi olla lähes yhtä massiivinen kuin isoveljensä
– kuvanlaatu ei yllä aivan samalle tasolle suuren järjestelmäkameran kanssa

Kenelle sopii?

Reissaajalle, joka toivoo hyvänlaatuisia kuvia esimerkiksi netissä julkaistavaksi mutta ei jaksa kanniskella valtavaa kamera-arsenaalia pitkin maailmaa.

Lähteenä on käytetty Lonely Planetin julkaisemaa Richard l’Ansonin kirjoittamaa matkavalokuvausopasta.

Keskustele reissukameroista

Kuvat: Flickr/UrvishJ, Flickr/Saad.Akhtar ja Flickr/Gilderic Photography

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *