Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Valitse reissuun sopiva laite - Pallontallaajat.net

Valitse reissuun sopiva laite

Reissuun mukaan läppäri, tabletti vai älypuhelin? Matkaan lähtevää laitetta valitessa kannattaa miettiä omia tarpeita ja tehdä valinta niiden perusteella. Toiset tykkäävät reissata pelkän tabletin kanssa, toiset taas pakkaavat mukaan sekä läppärin että kännykän.

läppäri

Läppäri

Kannettava tietokone eli läppäri on tarjolla olevista laitteista ehdottomasti suurin ja painavin, mutta myös monipuolisin. Läppäri on hyvä valinta jos tarkoituksena on kirjoittaa reissun päältä pitkiä tekstejä esimerkiksi blogiin. Läppäreissä on tyypillisesti enemmän muistia kuin kevyemmissä laitteissa, ja kannettavan tietokoneen kovalevylle saa paitsi tallennettua reissukuvat, myös ladattua elokuvia ja sarjoja matkan rentojen hetkien varalle. Jos reissun aikana on tarvetta kuvankäsittelylle tai videoeditoinnille, hoituvat molemmat kätevästi läppärillä. Tietysti myös perusominaisuudet kuten laskujen maksaminen ja sähköpostien selailu on helppoa tietokoneella.

Suuren perusläppärin sijaan reissuilla voi kulkea kätevämmin miniläppäri, jonka ominaisuudet ovat pitkälti samat kuin isommassa kannettavassa tietokoneessa. Halpaa reissukonetta ei kuitenkaan tarvitse jäädä surkuttelemaan, jos se matkan myllerryksessä katoaa.

Hyvät puolet

+ Monipuolinen laite, ei juuri rajoituksia
+ Suuri kovalevy, jonka avulla reissulle saa mukaan elokuvia ja tv-sarjoja miltei rajattomasti
+ Myös pitkien tekstien kirjoittaminen vaivatonta
+ Reissukuvat ja -videot saa kätevästi tallennettua koneelle jo matkan aikana
+ Reissukuvia ja -videoita voi tarvittaessa editoida jo reissun päällä

Huonot puolet

– Painaa huomattavasti enemmän kuin tabletti tai älypuhelin
– Avautuu hitaasti
– Vaivalloinen ottaa käyttöön, ei ole helposti saatavilla
– Herättää huomiota
– Sekä läppäri että virtajohto vievät paljon tilaa

Läppäri tai miniläppäri on siis sopiva reissulaitevalinta matkaajalle, joka kirjoittaa paljon jo reissun päällä, tallentaa kuvia ja videoita sekä myös editoi niitä matkan aikana ja haluaa katsoa elokuvia isolta näytöltä.

tabletti

Tabletti

Taulutietokone eli tabletti on kosketusnäytöllinen tietokone, jossa ei ole erillistä näppäimistöä. Ohut tabletti on kevyt ja käynnistyy nopeasti, mikä tekee siitä todella kätevän reissun päällä. Tabletti on helposti saatavilla, mutta siinä on rajallinen määrä muistia eli siihen ei voi ladata reissuviihdettä mielin määrin. Monissa tableteissa myös porttien määrä on rajallinen, eikä kaikista löydy esimerkiksi USB-porttia. Ongelman ratkaisemiseksi on kuitenkin olemassa adaptereita.

Tabletissa itsessään on kosketusnäytöllä toimiva näppäimistö, jolla on melko vaivalloista kirjoittaa pitkiä tekstejä. Sen vuoksi tabletteihin on saatavilla qwerty-näppäimistöjä esimerkiksi bluetoothin avulla, ja parhaimmillaan kirjoituskokemus saattaa olla kuin läppärillä kirjoittaessa. Tableteilla voi surffata netissä, lueskella sähköposteja ja tarkistaa pankkitilin saldon helposti, mutta rajallisen muistin vuoksi esimerkiksi reissukuvien säilyttämiseen tabletti ei ole paras paikka. Tableteissa on kamera, jolla voi halutessaan nappailla reissukuvia.

Hyvät puolet

+ Kevyt ja näppärä
+ Avautuu nopeasti
+ Pieni ja sen vuoksi melko huomaamaton
+ Hyvät ominaisuudet: pelejä, elokuvia, musiikkia ja kirjoja viihdykkeeksi
+ Hyvä akunkesto

Huonot puolet

– Vaikea kirjoittaa
– Esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmia on hankala käyttää tabletissa
– Liian iso kaupungilla navigointiin
– Voi vaatia adapterin tai näppäimistön ostamista
– Voi olla kotioloissa tarpeeton

Tabletti sopii mainiosti reissaajalle joka tykkää selailla nettiä, katsella sarjoja ja elokuvia, lueskella kirjoja näytöltä sekä kirjoitella lyhyitä terveisiä kotipuoleen.

luuri

Älypuhelin

Älypuhelin on puhelin, jossa on perinteisten puhelinominaisuuksien lisäksi myös kämmentietokoneen ominaisuuksia. Puhelimiin saa ladattua lukemattoman määrän sovelluksia ja tiedostoja, jolloin se toimii periaatteessa kuin pieni tabletti, jolla voi soittaa. Sovellusten avulla älypuhelimella voi tehdä melkein kaikkea mitä läppärillä: pelata pelejä, kuunnella musiikkia, maksaa laskuja ja surffata netissä. Ellei pieni näyttö haittaa, voi älypuhelimella katsella jopa elokuvia.

Älypuhelinten suurin etu on karttasovellukset, joilla käyttäjä pystyy GPS:n avulla paikantamaan itsensä ja navigoimaan suvereenisti tuntemattomassakin kaupungissa ilman, että paljastaa olevansa turisti. Esimerkiksi tabletteihin verrattuna älypuhelimella suunnistaminen on paljon huomaamattomampaa. Lisäksi älypuhelimiin on saatavilla valtava määrä reissuarkea helpottavia sovelluksia esimerkiksi suurkaupunkien julkista liikennettä koskien. Katso lisää vinkkejä Pallontallaajien tietopaketista.

Hyvät puolet

+ Monipuolinen, toimii niin yhteydenpito- kuin viihdelaitteena
+ Pieni ja kevyt, helppo ottaa mukaan kaikkialle
+ Karttasovellusten avulla loistava suunnistusväline
+ Ei herätä huomiota
+ Puhelin, jolla voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä

Huonot puolet

– Pitkien tekstien kirjoittaminen todella epämiellyttävää
– Lyhyt akunkesto
– Rajallinen muisti, ei voi ladata elokuvia eikä tallentaa valokuvia
– Pieni näyttö, ei optimaalinen elokuvien katseluun
– Käy reissussa helposti kalliiksi, jos unohtaa ottaa datayhteyden pois päältä

Älypuhelin on sopiva reissulaite matkaajalle, joka ei juuri netissä surffaile ja jolle riittää pakollisten asioiden, kuten sähköpostien, laskujen ja reissuterveisten hoitaminen.

 

Älypuhelin, tabletti vai kannettava? -keskusteluun

Kuvat: Flickr/Ed Yordon, Flickr/[changó], Flickr/TheeErin

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *