Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Tee oikeita valintoja ja matkusta vastuullisesti - Pallontallaajat.net

Tee oikeita valintoja ja matkusta vastuullisesti

Vastuullinen matkailu on omatoimimatkaajalle yllättävän helppoa, sillä valinnat ovat omissa käsissä. Edes tiukka budjetti ei välttämättä heikennä reissun vastuullisuutta. Riittää, että matkan aikana muistaa muutaman yksinkertaisen perusasian.

vastuullinen matkailu1

Vastuullinen matkailu on reissaamisen tapa, joka ei ole hyödyllistä pelkästään matkailijan näkökulmasta vaan siitä hyötyvät myös paikalliset, mutta ei kuitenkaan ympäristön kustannuksella.

Vastuullisessa matkailussa on monta näkökulmaa

Vastuullista matkailua voi lähestyä kahdesta näkökulmasta: eettisestä ja ekologisesta. Eettinen matkailu huomioi esimerkiksi paikallisten olosuhteet, ekologinen taas on luontoystävällistä. Matkailu voi helposti olla molempia, mutta vielä helpompaa on olla tekemättä vastuullisia ratkaisuja, jolloin matkailu ei ole eettistä eikä ekologista. Kyse onkin pienistä valinnoista.

Kuten halpamatkailussa, myös vastuullisessa matkailussa ykkössana on paikallisuus. Valitse aina paikallinen vaihtoehto, sillä turismi on monissa maissa ainoa tulonlähde. Anna siis paikallisten hyötyä siitä, että olet valinnut juuri heidän kotinsa matkakohteeksesi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lähtisit ensimmäisen ihmisen mukaan joka tervehtii sinua lentokentällä ystävänään, vaan että yrität laittaa kaiken turismistasi aiheutuvan hyödyn paikallisten taskuun. Silloin kohteessa käyttämäsi rahat jäävät paikallisille, eivätkä kilahtele kassavirran mukana kansainvälisten yrityspomojen taskuihin.

Vältä siis mäkkäreitä ja muita kansainvälisiä ravintolaketjuja, ja valitse niiden sijaan paikallinen ravintola tai katukoju, ja suosi yksityisyrittäjiä aina kun se on mahdollista. Sama pätee majoituksen kohdalla: valitse mieluummin pieni yksityinen majapaikka kuin suuren kansainvälisen ketjun kohteeseen tuoma kopio muista ketjun majoitusliikkeistä.

Persoonallinen majapaikka jää ketjuhotellia helpommin mieleen ja saat myös itse enemmän irti matkastasi. Jos välttämättä haluat yöpyä ketjuhotellissa, valitse ketju joka säästää luonnonvaroja esimerkiksi käyttämällä suuria pakkauksia pienten kertakäyttöpakkausten sijaan, sillä suurissa ketjuissa pienetkin muutokset ovat merkittäviä.

Mieti miten kulutat matkalla

Katso myös ruokakaupassa mitä ostat: valitsetko saman ylikansallisen virvokkeen mitä litkit kotona päivästä toiseen vai käveletkö paikalliselle ruokatorille ja ostat naapurikunnasta samana aamuna poimituista appelsiineista puristettua mehua?

Kanna torilta ostamasi herkut jo kotona mukaan pakkaamaasi kangaskassiin. Monissa ulkomaisissa ruokakauppaketjuissa muovikassit ovat ilmaisia ja tavarat saatetaan pakata yksitellen omiin kasseihinsa, ja pahimmassa tapauksessa muovikasseja laitetaan monta päällekkäin. Kieltäydy siis muovikasseista ja pakkaa ostoksesi omaan kangaskassiin.

vastuullinen matkailu 2

Tunne matkakohteesi

Eettiseen matkailuun kuuluu tärkeänä osana myös valistuneisuus. Ota selvää matkakohteesi oloista, historiasta ja nykyisestä tilanteesta, jotta osaat käyttäytyä asiallisesti etkä loukkaa paikallisia. Esimerkiksi entisen Jugoslavian alueella matkatessa on hyvä perehtyä 90-luvun alun tapahtumiin, ja muslimimaihin matkustaessaan kannattaa tarkistaa kalenterista, onko matkasi aikana meneillään pyhä ramadan -kuukausi.

Ole tarkkana pukeutumisesi suhteen erityisesti pyhien paikkojen kohdalla: vaikka muut turistit vierailisivatkin uskonnollisissa temppeleissä shortseissa ja topissa, näytä että myös reissaajat osaavat pukeutua kunnioittavasti ja peitä sekä polvet että olkapäät.

Juo ja syö viisaasti

Reissun päällä on antoisaa kokea ikimuistoisia ruokaelämyksiä, mutta ei eläinlajien kustannuksella, joten ole tietoinen siitä, mitä suuhusi laitat. Vaikka useiden turistien korvissa saimaannorpan syöminen saattaa kuulostaa eksoottiselta, hienoa se ei ole. Tutki siis ennen reissua matkakohteesi ruokatarjontaa, jotta osaat välttää paikallisten uhanalaisten lajien syömistä.

Älä läträä vedellä tai vesipulloilla. Yksi vesipullo riittää reissun ajaksi aivan mainiosti, ja maissa jossa hanavesi on juotavaa, löytyy taatusti vedentäyttöpisteitä myös majoituspaikan ulkopuolelta. Ellei hanavettä voi juoda, osta iso vesitonkka ja täytä siitä pieni vesipullosi. Ole säästäväinen myös suihkussa: vaikka Suomessa puhdasta vettä riittää, tilanne ei ole sama kaikissa maissa. Euroopassa ei tarvitse mennä Espanjaa kauemmaksi, kun vedestä voi olla jo pula.

vastuullinen matkailu3

Minibudjettimatkailu voi olla eettistä

Monen omatoimimatkailijan lähtökohta on päästä mahdollisimman halvalla mahdollisimman kauas. Se ei kuitenkaan sulje pois ympäristöystävällistä reissaamista. Junamatkailu on aina lentomatkustamista ekologisempi vaihtoehto, mutta halpalentoyhtiöiden kulta-aikana junamatkustaminen on helposti lentämistä kalliimpaa.

Vaikka junamatkailu ei mahdu budjettiin, voi lentomatkustajakin tehdä ekologisia valintoja. Helpointa on suosia suoria lentoyhteyksiä ristiin rastiin lentelyn sijaan. Jos reitilläsi on pakko ottaa välilasku, mieti voisitko mennä toisen lentopätkän junalla tai bussilla. Esimerkiksi Keski-Euroopassa lyhyet välimatkat taittaa helposti ja edullisesti julkisilla kulkuvälineillä.

Julkisia kulkupelejä on fiksua suosia myös matkakohteessa, ja jättää autot vuokraamon parkkipaikalle. Jos päättää käyttää autoa, kannattaa se pyrkiä saamaan mahdollisimman täyteen ihmisiä, vaikka sitten paikallisia liftareita, jotta ei tarvitse päristellä tyhjällä autolla ympäriinsä. Samalla saat uusia kokemuksia ja parhaassa tapauksessa myös ystäviä.

 

Lähde: Heidi Kalmari ja Kati Kelola: Vastuullisen matkailijan käsikirja
Kuvat: flickr/Justin Ornellas, flickr/macabrephotographer ja flickr/Matthew Black

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *