Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Näin yövyt ilmaiseksi reissussa - Pallontallaajat.net

Näin yövyt ilmaiseksi reissussa

Minibudjetilla reissatessa majoitus vie matkalippujen lisäksi usein suurimman lohkon reissuun varatuista rahavaroista. Säästäväinen tallaaja yöpyy reissuillaan ilmaiseksi, sillä vaihtoehtoja on monia. Nyrkkisääntö on ottaa mukaan oma makuupussi ja toivoa, että takana on sen verran raskas reissupäivä, että uni tulee paikassa kuin paikassa. Jos mukavuus ei ole se ykkösasia, pääsee reissussa helposti nukkumaan yönsä maksamatta pennin hyrrää.

ilmainen majoitus

1. Nuku toisten sohvilla

Sohvasurffaus alkaa olla yksi suosituimpia keinoja majoittua reissun päällä ilmaiseksi. Netti on ilmaisia yöpymissohvia pullollaan ja riittää kun rekisteröidyt sohvan hakijoita ja tarjoajia yhdistäville sivuille, etsit mukavanoloisen majoittajan reissukohteestasi ja otat yhteyttä. Valinnanvaraa on vaikka kuinka, ja palvelujen avulla löydät sohvia ja muita vieraspetejä myös pienemmiltä paikkakunnilta maailman ääristä. Toki tuntemattoman sohvalla majoittumisessa on oma riskinsä, mutta luotettavan majoittajan valinnassa auttavat sivustoiden arvostelut ja suositukset, jotka eivät tosin nekään ole aukottomia.

Sohvamajoitusta maailmalta löydät esimerkiksi couchsurfingista ja hospitalityclubista.

2. Kuukahda yöbussiin

Jos reissullasi kuljet paikasta toiseen bussilla, suorita liikkuminen öiseen aikaan ja varaa lippu yöbussista. Se ei ole missään nimessä kaikkein mukavin vaihtoehto viettää yönsä, mutta muutama bussiyö viikossa ei liene liikaa, jos sillä säästää monen majoituksen hinnan. Lisäksi bussit ovat usein esimerkiksi junia edullisempia. Kehnosti nukutun bussiyön jälkeen voi kerätä voimia ottamalla puistopäikkärit.

3. Näe kauniita unia junassa

Yöjuna on yöbussia huomattavasti mukavampi, mutta usein kalliimpi vaihtoehto viettää yönsä. Esimerkiksi monissa eurooppalaisissa junissa on kuuden hengen hytit, joiden penkit saa laskettua alas niin, että kuuden istumapaikan sijaan loossissa onkin kolme makuupaikkaa. Hyvän kaverin kanssa voi helposti jakaa yhden ihmisen nukkumiseen tarkoitetun tilan, mutta erityisesti lomakauden ulkopuolella junat ovat sen verran tyhjiä, että pedin jakaminen tuskin tulee kyseeseen. Toki useimpiin juniin saa ostettua myös virallisia makuupaikkoja, mutta niiden hinta voi olla hyvinkin suolainen, joten kannattaa laskea pennit tarkkaan,jääkö yöjunailusta voitolle enää makuupaikan maksamisen jälkeen. Itsestään selvää on, että edellä mainituissa loossillisissa eurooppalaisissa junissa makuupaikan ostaminen on sama kuin heittäisi rahansa roskiin.

ilmainen majoitus2

4. Yövy lentokentällä

Reissun alku- ja loppupäässä on kätevää viettää yönsä lentokentällä erityisesti, jos lentoaika sijoittuu myöhään yöhön tai aikaiseen aamuun. Esimerkiksi jos menolento on perillä kohteessa vasta yömyöhään, voi ensimmäisen reissuyön viettää lentokentällä. Samoin paluumatkalla jos paluulento lähtee aamuvarhaisella, on viimeinen yö sama nukkua lentokentällä. Monilla lentokentillä on yövartijat, joista virkaintoisimmat tulevat keskeyttävät makean lentokenttäunen ja kyselevät kentillä uinuvien lentolippuja. Jos niitä ei ole, kerro odottelevasi aamuista lähtöselvitystä ja että sinulla on vain lennon varausnumero kirjoitettuna ylös, ei tulostettua virallisen näköistä aikataulua tulevalle lennollesi. Kun selityksesi menee läpi, jatka unia. Kaiken hyvän lisäksi lentokentillä on usein hyvät ja siistit ilmaiset vessat.

Pallontallaajien vinkit lentokentillä nukkumiseen

5. Nuku ilmassa

Lentoa vaativat välimatkat on hyvä suorittaa öiseen aikaan. Ensinnäkin yölennot ovat useimmiten päivälentoja edullisempia, toisekseen siinä samalla säästää myös yhden yön majoituksen. Toki lentokoneiden nukkumismukavuus on samalla linjalla bussissa nukkumisen kanssa, mutta se ei säästäväistä reissaajaa hetkauta. Ellei omaa makuupussia satu mukaan, tarjoavat useimmat lentoyhtiöt matkustajiensa käyttöön lainapeittoja ja -tyynyjä lennon ajaksi. Lisäksi lentokoneessa nukkuminen on taatusti turvallista, ja parhaassa tapauksessa hintaan sisältyy vielä ateria.

ilmainen majoitus3

6. Nuku teltassa

Telttailu on loistava ja usein myös ilmainen keino nukkua yönsä, mutta tutustu ensin kohdemaan jokamiehenoikeuksiin ja ole tarkkana siitä, minne telttasi pystytät. Yksityiselle maalle teltan pystyttäneen uni saattaa keskeytyä maanomistajan iloiseen tervehdykseen, kun tämä huomaa jonkun yöpyvän luvatta maallaan. Monissa maissa voi kuitenkin telttailla kuten Suomessa: ilmaiseksi ja melko rajoituksetta.

7. Ahmaise unet autossa

Jos reissun kulkupeli on auto, toimii se myös majapaikkana. Vaikka kyseessä olisi pieni henkilöauto, voi sielläkin napata makoisat unet – kunhan auto ei ole täynnä. Parkkeeraat vain autosi rauhalliselle paikalle, kaivat takakontista makuupussin, veivaat penkin makuuasentoon ja käyt unille. Turvallisia nukkumapaikkoja ovat esimerkiksi huoltoasemien rekkaparkit, missä muutkin autoilijat viettävät yönsä.

8. Uinu ulkona

Rohkea reissaaja viettää yönsä taivasalla. Lämpimissä maissa se ei ole säiden puolesta ongelma, sillä ulkona tarkenee kyllä. Suurin kysymys on kuitenkin turvallisen yöpaikan löytäminen, ja turvallisinta onkin sijoittaa makuupussinsa paikkaan, joka hiljenee yöksi. Legendat kertovat puiston penkeillä nukkuvista reilaajista, mutta myös esimerkiksi hautausmaat on todettu turvallisiksi, joskin hieman karmiviksi yöpymispaikoiksi. Huolehdi, että yöllinen nukkumispaikkasi on suojaisa, niin saat nukkua yösi rauhassa. Monet tuppaavat nukkumaan ulkona jopa paremmin kuin sisätiloissa, joten taivasalla nukkuminen ei välttämättä ole pakon edessä valittu vaihtoehto.

 

Kuvat: flickr/Duncan, flickr/Lars Plougmann ja flickr/dumblebad

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *