Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vertailussa Eurooppalaisen matkavakuutus

Eurooppalaisen matkavakuutus

Pallontallaajat vertailevat kotimaisia matkavakuutuksia. Vertailun lähtökohtana on esimerkkitapaus, 30-vuotias mieshenkilö joka etsii vakuutusta 12 kuukauden maailmanympärysmatkalleen. Reissu tulee sisältämään laitesukellusta Thaimaassa, vuoristovaellusta Nepalissa ja surffausta Australiassa.

eurooppalainen

Pohjolan alaisena toimiva matkavakuutusyhtiö Eurooppalainen kauppaa muiden yhtiöiden tapaan kaksiosaista matkavakuutusta, joka koostuu matkustajavakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta. Vakuutukset voi ostaa joko yhdessä tai erikseen. Matkustajavakuutus korvaa matkasairautta, esimerkiksi malariaa, 120 päivän ajan hoidon alkamisesta. Matkalla sattunutta tapaturmaa korvataan kolme vuotta tapaturman sattumisesta.

Jatkuvaa vakuutusta voi jatkaa lisäsopimuksella

Matkustajavakuutus on aina henkilökohtainen, mutta matkatavaravakuutus koskee koko perhettä. Eurooppalaiselta saa sekä jatkuvaa että määräaikaista matkavakuutusta. Määräaikainen matkavakuutus pitenee 48 tuntia, jos matkalta paluu viivästyy vakuutetusta riippumattomista syistä.

Jatkuva matkavakuutus kattaa korkeintaan kolmen kuukauden mittaisen matkan. Vakuutusta voi jatkaa lisäsopimuksella ja -maksulla enintään vuoden mittaiselle matkalle. Esimerkkitapaukselle suositellaan ensin jatkuvan matkavakuutuksen ottamista ja sen jälkeen vakuutuksen jatkamista yhdeksällä lisäkuukaudella. Jatkuvan matkustajavakuutuksen hinta on Eurooppalaisella noin 73 euroa ilman keskittäjäalennuksia, ja jatkuvan matkatavaravakuutuksen hinta noin 28 euroa. Yksi matkustajavakuutuksen lisäkuukausi maksaa 50 euroa, matkatavaravakuutukseen ei tarvitse ostaa lisäkuukausia. Yhteensä Eurooppalaisen matkustaja- ja matkatavaravakuutus maksaisi siis 12 kuukauden reissulta noin 550 euroa.

Jatkuvan matkavakuutuksen pidentäminen vaatii terveysselvityksen tekemistä vakuutusyhtiölle. Eurooppalaisen matkavakuutusta voi pidentää reissun päältä käsin, mutta ei esimerkkitapauksessa, sillä 12 kuukautta on pisin mahdollinen aika, jolle yhtiö myöntää yhtäjaksoisen matkavakuutuksen.

Urheilurajoituksen poisto voi vaatia lisäedellytyksiä

Esimerkkitapauksessa mainituista lajeista riskinalttiiksi Eurooppalainen luokittelee laitesukelluksen ja vuoristovaelluksen, ja ne vaativat matkavakuutuksen laajennusosaa. Laajennuksen myöntämiseen voi sisältyä lisäedellytyksiä, esimerkiksi laitesukelluksen vakuuttamiseen vaaditaan voimassaolevaa sukeltajakorttia. Laajennuksen voi ostaa tietylle ajalle eli niille päiville, kun lajia harrastaa, eikä sitä tarvitse tehdä esimerkiksi koko matkan ajalle. Esimerkiksi kaksi viikon mittaista lisävakuutusta, joista toinen korvaa vuoristovaellusta ja toinen laitesukellusta, tuo vakuutukseen lisää hintaa 81 euroa.

Eurooppalaisen matkavakuutus on voimassa kaikissa maailman maissa normaalien matkasairauksien ja -tapaturmien osalta. Sotariskinmaissa yhtiö ei korvaa mitään sodasta tai aseellisesta selkkauksesta johtuvia hoitokuluja, eikä kuolin- ja haittakorvauksia. Jos sotariskinalueelle matkustaessaan haluaa, että myös sodasta ja aseellisesta selkkauksesta aiheutuneet kulut korvataan, tulee ottaa lisävakuutus. Esimerkkitapaukselle viikon oleskelu riskinalttiissa Libanonissa toisi lisävakuutusmaksuja 56 euron edestä.

eurooppalainen2

Selvät korvausmäärät myöhästymisen yhteydessä

Jos matka peruuntuu tai keskeytyy vakuutetun, tämän lähiomaisen tai matkakumppanin vakavan sairastumisen, tapaturman tai kuoleman vuoksi, korvaa Eurooppalainen peruuntumisesta tai keskeytymisestä aiheutuneet kulut, joita matkanjärjestäjä ei korvaa. Samoin, jos jonkin edellä mainituista henkilöistä Suomessa olevaan arvokkaaseen omaisuuteen käy merkittävää vahinkoa. Matkan peruuntumista ei korvata jos vakuutus on voimassa alle kolme vuorokautta ennen matkaa, eli matkavakuutus kannattaa laittaa alkamaan kolme vuorokautta ennen matkaa myös Eurooppalaiselta ostettuna.

Jos matkalta myöhästyy yleisen kulkuneuvon myöhästymisen vuoksi ja myöhästyminen johtuu esimerkiksi luonnonmullistuksesta tai teknisestä viasta, korvaa Eurooppalainen matkalta myöhästymisestä aiheutuneita kuluja korkeintaan 1700 euroa mutta enintään matkan hinnan. Jos vakuutettu matkustaja joutuu odottelemaan lennon lähtemistä yli kuusi tuntia, maksaa yhtiö korvauksia 34 euroa kuutta tuntia kohden, mutta korkeintaan 340 euroa.

Matkatavaroiden myöhästyessä yli kaksi tuntia matkakohteeseen saapumisen yhteydessä Eurooppalaisen matkatavaravakuutus korvaa välttämättömyystarvikkeiden hankintaa. Korvaus on enintään 85 euroa jokaista alkanutta vuorokautta kohti, mutta maksimissaan 340 euroa.

 

 

Artikkelia varten on haastateltu Eurooppalaisen asiantuntijapäällikköä Leena Alapurasta. Lähteenä on käytetty myös Eurooppalaisen matkavakuutusehtoja.

Keskustele matkavakuutuksista

Kuvat: Flickr/matt.hintsa, Flickr/caribb

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *