Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vertailussa Fennian matkavakuutus

Fennian matkavakuutus

Pallontallaajat vertailevat kotimaisia matkavakuutuksia. Vertailun lähtökohtana on esimerkkitapaus, 30-vuotias mieshenkilö joka etsii vakuutusta 12 kuukauden maailmanympärysmatkalleen. Reissu tulee sisältämään laitesukellusta Thaimaassa, vuoristovaellusta Nepalissa ja surffausta Australiassa.

fennia1

Fennian matkavakuutus tarkoittaa matkustajavakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta koostuvaa vakuutusta. Matkustajavakuutus korvaa kulut sairauden tai tapaturman yllättäessä, mutta joissain tilanteissa myös matkan peruuntumisen ja keskeytymisen. Matkatavaravakuutus korvaa esimerkiksi varastetut matkatavarat, mutta korvaussumman perusteena on tavaran päivänarvo eikä se, minkä verran se on uutena maksanut. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa hukattuja tai unohdettuja tavaroita. Asiakas voi ostaa erikseen myös pelkän matkustaja- tai matkatavaravakuutuksen.

Nuorilta ei vaadita terveysselvitystä

Fennian matkustajavakuutus korvaa matkan aikana alkaneesta sairaudesta aiheutuneita kuluja 90 päivää sairauden alkamisesta ja matkan aikana sattuneesta tapaturmasta aiheutuneita kuluja kolmen vuoden ajan. Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi malarian hoidon. Edes kestoltaan pitkää matkavakuutusta varten ei nuoren reissaajan tarvitse toimittaa terveysselvitystä, sillä Fennia ei vaadi terveysselvityksiä alle 70 -vuotiailta reissaajilta.

Matkavakuutuksen voi ostaa Fennialta joko jatkuvana tai määräaikaisena. Jatkuva matkavakuutus korvaa korkeintaan kolmen kuukauden mittaisen matkan. Matkan alkamisena pidetään kotoa lähtemistä ja sen päättymisenä takaisin kotiin palaamista. Mitään vähimmäistä Suomessa oloaikaa jatkuvan matkavakuutuksen jälleen jatkumiseksi Fennia ei ole määrittänyt, kun taas esimerkiksi vakuutusyhtiö If vaatii 14 vuorokauden oleskelua Suomessa ennen kuin jatkuva matkavakuutus on taas voimassa.

fennia2

Lajeja saa kokeilla kerran

Esimerkkitapauksen henkilölle suositellaan Fennian 12 kuukauden määräaikaista kertamatkavakuutusta, jonka hinta ilman urheilulaajennuksia on esimerkkihenkilölle noin 189 euroa. Vaihtoehtoisesti voi ostaa jatkuvan matkavakuutuksen ja jatkaa kolmen reissukuukauden jälkeistä aikaa yhdeksän kuukauden määräaikaisella matkavakuutuksella. Tämä kuitenkin edellyttää sopimusasiakkuutta, ja hintakin on kalliimpi, sillä ilman urheilulaajennuksia vakuutus maksaa noin 203 euroa. Lisäksi hintaan lisätään 24 euron vuosimaksu.

Urheilulaajennuksen hankkiminen ei tässä tapauksessa ole Fennian kohdalla välttämätöntä, sillä perusmatkavakuutuksen ottaneet reissaajat voivat kokeilla myös vakuutusehdoissa vaarallisiksi määriteltyjä lajeja yhden kerran. Eli laitesukellusta voi kyllä kokeilla kerran, mutta esimerkiksi laitesukelluskurssin käyminen vaatii urheilulaajennuksen maksamista. Kuitenkaan amerikkalaista jalkapalloa, vapaaottelua, rugbya tai rinteiden ulkopuolella tapahtuvaa laskettelua ei voi vakuuttaa Fennialta, vaan noille lajeille tulee hakea oma vakuutus lajiliittojen kautta.

Lajit tulee ilmoittaa ennen matkaa

Urheilulaajennus on aina voimassa koko matkan ajan, eikä sitä voi ottaa vain yhdelle tietylle pätkälle reissun sisällä. Riskialttiista lajeista tulee ilmoittaa vakuutusyhtiölle ennen matkaa, eli on hyvä tietää ennen reissua, mitä urheilulajeja aikoo matkallaan harrastaa.

Esimerkkitapauksessa mainitut surffaus ja ammattioppaan kanssa tehty vuoristovaellus eivät lukeudu Fennian riskialttiiden lajien listaan, joten niitä voi harrastaa reissun päällä ilman vakuutuksen urheilulaajennusta. Laitesukellus ja vuoristovaellus yli 3000 metrin korkeudessa ilman ammattiopasta taas vaativat urheilulaajennuksen ottamista, jos niitä aikoo tehdä useammin kuin yhden kerran.

12 kuukauden määräaikaiseen matkavakuutukseen lisätty urheilulaajennus tuo vakuutukselle lopulta noin 378 euron hintalapun, kun jatkuvan ja määräaikaisen matkavakuutuksen yhdistelmä urheilulaajennuksineen maksaa noin 405 euroa. Eli hankki urheilulaajennusta tai ei, määräaikainen vakuutus on Fennian kohdalla edullisin vaihtoehto.

fennia3

Vakuutusta ei voi pidentää reissussa

Fennian matkavakuutus tulee ostaa aina ennen matkaa, eikä sitä voi pidentää enää reissun päältä käsin. Riskialttiisiin maihin matkustaessa Fennian matkavakuutus korvaa ne sairaudet tai tapaturmat, jotka eivät aiheudu esimerkiksi kohdemaan sotatoimista. Jos matkustaa maahan, missä syttyy sota matkan aikana eikä osallistu sotatoimiin millään tavalla, korvaa Fennian matkavakuutus matkan aikana sattuneet sairaudet tai tapaturmat. Evakuointiapua sotatilanteessa Fennian vakuutus ei korvaa, mutta kotiinkuljetus ambulanssilennolla matkan aikana sattuneen tapaturman tai sairauden vuoksi järjestyy kyllä vakuutusyhtiön piikkiin, tosin yhtiön hyväksynnällä.

Matkustajavakuutus korvaa matkan peruuntumisen vakuutetun tai tämän lähiomaisen äkillisen sairastumisen, tapaturman tai kuoleman vuoksi, mutta myös jos Suomessa olevaan omaisuuteen kohdistuu merkittävä esinevahinko. Peruutusturva on kuitenkin voimassa ainoastaan, jos matkavakuutus on tullut voimaan viimeistään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista ja peruuntumisen syy on ilmennyt vakuutuksen voimaantulon jälkeen. Määräaikainen matkavakuutus kannattaakin ottaa jo kolme päivää ennen varsinaisen matkan alkamista.

Myöhästymistä korvataan harkitusti

Vakuutus korvaa myös lennolta myöhästymisen, mutta vain jos yleinen kulkuväline on myöhässä pakottavan sääesteen, teknisen vian tai liikenneonnettomuuden vuoksi tai jos oma moottoriajoneuvo on osallisena liikennevahingossa. Jos siis menee lentokentällä esimerkiksi pitkäksi venyneen illan vuoksi liian myöhään, ei vakuutus korvaa uutta lentoa.

Matkatavaroiden myöhästyessä Fennian matkavakuutus korvaa vain, jos tavarat saapuvat yli 12 tuntia myöhemmin kohteeseen kuin itse reissaaja. Välttämättömyystarvikkeita korvataan tässäkin tilanteessa korkeintaan 55 euroa jokaista vuorokautta kohti, kun laukku on myöhässä.

 

Artikkelia varten on haastateltu Fennian osastopäällikköä Siru Elorantaa. Lähteenä on käytetty myös Fennian vakuutusopasta. Hinta-arviot eivät sisällä matkatavaravakuutusta.

Keskustele matkavakuutuksista

Kuvat: Flickr/Sprengben, Flickr/UggBoy ja Flickr/matt.hintsa

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *