Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vertailussa Ifin matkavakuutus

Ifin matkavakuutus

Pallontallaajat vertailevat kotimaisia matkavakuutuksia. Vertailun lähtökohtana on esimerkkitapaus, 30-vuotias mieshenkilö joka etsii vakuutusta 12 kuukauden maailmanympärysmatkalleen. Reissu tulee sisältämään laitesukellusta Thaimaassa, vuoristovaellusta Nepalissa ja surffausta Australiassa.

if1

Vakuutusyhtiö Ifin matkavakuutus koostuu henkilöturvasta eli matkustajaa koskevista vakuutuksista ja omaisuusvakuutuksesta eli tavaraan liittyvistä vakuutuksista. Matkustajaturva korvaa matkan aikana sattuneen tapaturman tai sairauden, esimerkiksi malarian hoidon.

Turva kattaa sairauden hoitokulut korkeintaan 90 päiväksi ja tapaturman hoitokulut enintään kolmeksi vuodeksi. Omaisuusosion vakuutukset korvaavat matkatavarat, mutta sisältävät myös matkavastuuvakuutuksen jolla korvaat toisen tavaralle aiheutetun vahingon.

Pitkä matkavakuutus vain keskittäjäasiakkaille

Matkavakuutuksia on tarjolla kahdenlaisia: määräaikaista ja jatkuvaa. Jatkuva matkavakuutus on voimassa enintään 45 päivän mittaisilla reissuilla, ja sitä pidemmille matkoille on hankittava 45 päivän ylittävältä ajalta määräaikainen vakuutus. Toinen vaihtoehto on vierailla kotimaassa vähintään 14 vuorokautta, jolloin voi taas matkustaa vakuutetusti 45 päivän ajan.

Yhtiö myöntää pitkän määräaikaisen matkavakuutuksen ainoastaan keskittäjäasiakkailleen, joten vakuutuksen saamiseksi on Ifin asiakkaalla oltava matkavakuutuksen lisäksi myös muita vakuutuksia samasta yhtiöstä. Yli 45 vuorokauden matkavakuutuksen myöntäminen vaatii terveysselvityksen tekemistä.

Riskinalttiit lajit tiedettävä etukäteen

Koko vuoden määräaikainen matkavakuutus maksaa esimerkkihenkilöltä noin 645 euroa. Hinta ei kuitenkaan sisällä riskialttiita urheilulajeja, vaan niille on ostettava vakuutus erikseen. Matkustajavakuutus sisältää urheilurajoituksen, mikä tarkoittaa sitä, ettei se kata riskialttiiksi luokiteltuja lajeja. Lisävakuutuksen jälkeen urheilurajoitus poistetaan, ja vakuutettu voi hyvillä mielin treenata lajia, johon vakuutus on ostettu. Ifiltä ei ole kuitenkaan mahdollista ostaa määräaikaista matkustajavakuutusta, johon liitettäisi useita määräaikaisia pätkiä eri lajeille.

Ellei ennen reissuun lähtöä vielä tiedä tarkkaa ajankohtaa, jolloin kokeilee riskinalttiita lajeja tai niitä kokeilee useamman kerran, suosittelee vakuutusyhtiö urheilurajoituksen poistamista koko matkustusajalle. Tällöin esimerkkihenkilön matkavakuutuksen hinta nousisi reiluun 3200 euroon.

Esimerkkitapauksessa mainitut vuoristovaellus ja surffaus eivät ole riskinalttiita lajeja, joten niitä voi harrastaa huolettomasti perusmatkustajaturvalla. Laitesukellus sen sijaan vaatii urheilurajoituksen poistamisen vakuutuksesta, ja tässä tapauksessa viikon vakuutus laitesukellukselle maksaisi 150 euroa lisää matkustajaturvan päälle.

if2

Kotivakuutus vai erillinen matkatavaravakuutus

Vakuutusyhtiö Ifin matkustajavakuutusta voi pidentää reissun päältä käsin, mutta jos uusi reissupätkä on yli 45 vuorokauden mittainen, vaatii se uuden terveysselvityksen tekemistä. Jatkovakuutus tulee kuitenkin hakea hyvissä ajoin ennen vanhan vakuutuksen päättymistä.

Matkustajavakuutus ei korvaa, jos matka peruuntuu esimerkiksi kohdemaan sotatilan vuoksi. Vakuutukseen ei sisälly myöskään minkäänlaista apua evakuointitilanteessa.

Matkatavaravakuutuksen hankintaa kannattaa harkita tarkoin, sillä useimmat kotivakuutukset pitävät sisällään myös matkatavaravakuutuksen. Ifin kotimatkatavaravakuutus korvaa yksittäisen esineen arvon aina 5 000 euroon asti, mutta esimerkiksi polkupyörän tuhanteen euroon asti. Matkatavaravakuutuksen hinta vaihtelee, sillä se riippuu paitsi vakuutusmäärästä, myös omavastuusta, joka on minimissään 50 euroa.

Matkatavaravakuutus edellyttää, että tavaroista pidetään hyvää huolta. Esimerkiksi edes lukittuihin autoihin ei vakuutusehtojen mukaan saa jättää arvotavaraa, ja hotellihuoneissa kaikki arvokas tavara tulee laittaa lukkojen taa. Jos korvausta vaaditaan tilanteessa, missä tietokone on jätetty hotellihuoneen pöydälle ja se on varastettu, vakuutusyhtiö saattaa jättää korvauksen maksamatta tai maksaa alennetun korvauksen.

 

 

Artikkelia varten on haastateltu vakuutusyhtiö Ifin henkilövakuutusten asiantuntijaa Jarmo Koskista. Lähteenä on käytetty myös Ifin matkavakuutusopasta.

Keskustele matkavakuutuksista

Kuvat: Flickr/art crimes, Flickr/St Stev

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *