Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Working Holiday Australiassa - Pallontallaajat.net

Working Holiday Australiassa

Yksi suosituimpia tapoja nähdä Australiaa on Working Holiday. Nimi tulee työlomaviisumista, joka mahdollistaa jopa vuoden oleskelun Australiassa. Tuona aikana voi halutessaan joko paiskia töitä, opiskella, lomailla rennosti tai yhdistää kaikki kolme.

WH1

Working Holiday on suunnattu parikymppisille, ja sitä voi hakea 18-30 -vuotiaana. Viisumi on voimassa vuoden myöntämispäivämäärästä, ja tämän vuoden aikana on matkustettava Australiaan. Oleskelu- ja työlupa on voimassa vuoden maahan saapumisesta. Viisumia voi hakea kätevästi Australian immigrationin nettisivuilla.

Matkusta itsenäisesti tai valitse allianssi

Australiaan voi lähteä Working Holiday -viisumilla joko itsenäisesti tai allianssin avulla. Allianssi hoitaa paperityöt asiakkaan puolesta ja tekee Australiaan saapumisen helpommaksi. Hyvällä tuurilla allianssilta saa apua myös työpaikan löytämisessä. Working Holidayn saa kuitenkin helposti alkuun myös ilman allianssia, ja palvelumaksuissa säästetyn summan avulla voi käyttää pari päivää saapumisen jälkeen paperitöiden hoitamiseen ja työnhakuun.

Matkustaminen Australiaan kestää kauan, eikä suoria lentoja Suomesta ole. Kätevintä ja edullisinta on valita välilasku Aasiassa. Edullisimmin lennon Aasiasta Australiaan saa halpalentoyhtiöiltä, vaikkapa Air Asialta, Tigerilta tai JetStarilta. Katso lisää tietoa Australiaan matkustamisesta Pallontallaajien maaoppaasta.

Majoitu hostellissa tai asunnossa

Monet WH-viisumilla Australiassa työskentelevät oleskelevat samassa paikassa lyhyen aikaa ja jatkavat matkaa muutaman viikon tai kuukauden työskentelyn jälkeen. Sillä tavalla valtavasta maasta näkee paljon ja samalla saa työkokemusta useilta eri työnantajilta. Lyhyillä visiiteillä on helppo majoittua hostellissa, missä voi yöpyä kerrallaan vaikka vain yhden yön.

Jos suunnitelmissa on majailla samassa kylässä pidempi aika, kannattaa hankkia vuokra-asunto. Kämppäkaverikulttuuri kukoistaa Australiassa, ja huoneita on tarjolla runsaasti. Vapaita huoneita on tarjolla esimerkiksi flatmates ja gumtree -sivustoilla. Jos haaveissa on vuokrata oma asunto, on sen löytäminen ja vuokraaminen huomattavasti hankalampaa kuin pelkän huoneen vuokraaminen. Katso vinkkejä asunnonvuokraamiseen Australiassa Rantapallon sivuilta.

WH2

Hoida käytännon asiat ensimmäisenä

Heti Australiaan saapumisen jälkeen työviisumilaisen tulee hoitaa käytännön asiat kuntoon. Ensimmäisenä kannattaa hankkia paikallinen puhelinliittymä, tilata veronumero työntekoa varten, avata paikallinen pankkitili ja listautua työnhakijaksi vuokratyöfirmoihin.

Veronumero eli tax file number vaaditaan verojen maksua varten, ja sen saa hankittua kätevästi netissä. Numeron saamisessa kestää noin kolme viikkoa siitä, kun hakemus on jätetty, mutta useimmat työnantajat antavat aloittaa työt kunhan veronumerohakemus on täytetty. Et siis välttämättä tarvitse veronumeroa vielä ensimmäisenä työpäivänä.

Australialaisen pankkitilin avaaminen onnistuu pankin konttorissa, ja mukaan kannattaa varata passi sekä paikallinen osoite. Pankkien vertailu kannattaa, sillä niiden väliset hintaerot vaihtelevat ja pahimmillaan jokaisesta käteisnostosta voi joutua maksamaan lisämaksun. Jotkut pankit vaativat myös suurehkon talletuksen tilin avaamisen yhteydessä. Osa pankeista tarjoaa mahdollisuutta avata pankkitili internetissä.

Jos aikomuksena on käyttää suomalaista pankkikorttia matkan ajan, kannattaa omalle pankille ilmoittaa asiasta. Muutoin kortti saatetaan sulkea väärinkäyttöepäilyjen vuoksi.

Helppoja hommia vuokratyöfirmoilta

Jos suunnitelmissa on poimia mangoja tai pakata kanafileitä, oikea suunta on vuokratyöfirman listoille. Valtaosa liukuhihna- ja poimintatöistä löytyy vuokratyöfirmojen kautta, mutta hyvällä tuurilla vuokrafirman kautta saattaa päästä jopa toimistotyöhön. Samalla työnantajalla saa olla Working Holiday -viisumilla korkeintaan puoli vuotta.

Vuokratyöfirmojen välillä voi olla suuria eroja erityisesti palkkauksessa, joten vertailuun kannattaa käyttää aikaa. Työntekijät joutuvat usein hankkimaan työturvallisuusvälineet itse, joten jos aikomuksena on pakertaa tehtaassa ja kotoa löytyy valmiiksi hyvä pari turvakenkiä, kannattaa ne pakata mukaan.

Vuokratyöfirmat maksavat palkat yleensä kerran viikossa, ja korkealta tuntuva tuntipalkka kompensoituu sillä, ettei sairauspäiviä tai lomarahoja makseta erikseen. Palkasta maksetaan seitsemän prosentin superannuation eli eläkemaksu, jonka saa lunastettua takaisin viisumin umpeuduttua. Sitä voi hakea takaisin jo maasta poistuttaessa kunhan tietää, mihin rahastoon eläke on maksettu. Kannattaa siis huolehtia, että kaikki työnantajat maksavat superannuationin samaan rahastoon.

WH3

Maksa veroja

Helpoimmalla australialaisen verokarhun kanssa pääsee, kun majailee samassa paikassa yli puoli vuotta ja saa näin oikeuden resident for tax purposes -veroprosenttiin, joka on sama kuin paikallisilla. Non-resident veroprosentti nousee huomattavasti korkeammalle, ja sillä veroa joutuu maksamaan 29% prosenttia, kun paikalliset saattavat maksaa jopa puolet vähemmän veroa.

Australiassa on paljon veroasioihin erikoistuneita toimistoja joista saa tarvittaessa apua verokiemuroihin. Toimistojen puoleen ei kuitenkaan kannata helpolla kääntyä, sillä niiden tarjoamat palvelut ovat todella kalliita ja verottavat reissukassaa isolla kädellä.

Hanki sopivat vakuutukset

Ennen pitkää reissua on tärkeää hoitaa vakuutukset kuntoon, sillä valtaosa jatkuvista matkavakuutuksista on voimassa yhtäjaksoisesti vain kolme kuukautta. Ellet käy Working Holiday -vuotesi aikana Suomessa joka kolmas kuukausi, valitse matkasi kestosta riippuen sopivan mittainen matkavakuutus. Pallontallaajien keväällä 2013 tekemän matkavakuutusvertailun näet täältä.

Suomalaiset kuuluvat australialaisen MediCaren piiriin, ja saavat korvauksia julkisen terveydenhuollon palveluista lukuun ottamatta hammashoitoa ja ambulanssikyytejä. Esimerkiksi lääkärikuluista saa MediCare-kortilla puolet korvattua. Korvaus vähennetään joko laskun maksamisen yhteydessä tai sitä voi hakea jälkeenpäin. MediCare -kortti kannattaa hankkia heti maahan saapumisen jälkeen, ja sen voi hakea lähimmästä MC-pisteestä.

 

Lisätietoa Working Holidaysta ja asumisesta Australiassa Dundernews-sivustolta sekä Australia.comista.

Keskustele Working Holidaysta Pallontallaajien Australia-keskustelualueella

 

Kuvat: Flickr/Nelson Minar, Flickr/monkeyc.net, Flickr/tomwhoca

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1218)

Tuikku

31.1.2015

Hei, voisitteko tehdä listan näistä vuokratyöfirmoista Sydneyssä?

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *